През зимните месеци, дните са по-кратки и нощите по-дълги, което

...
През зимните месеци, дните са по-кратки и нощите по-дълги, което
Коментари Харесай

Как ни влияе липсата на светлина през зимата и можем ли да ограничим вредите?

През зимните месеци, дните са по-кратки и нощите по-дълги, което доста понижава количеството естествена слънчева светлина, до която сме изложени. Това освен въздейства на нашето всекидневие и енергийни равнища , само че и има надълбоко влияние върху нашето психическо и физическо здраве. 

През февруари светлата част на деня към този момент не е толкоз къса, само че пък човешкият организъм е отпаднал от дългия интервал с липса на светлина , който стартира в края на месец ноември. Всичко това може да докара до редица здравословни проблеми за човешката физика и душeвност

Циркадният темп, именуван още биологичен часовник , е мощно подвластен от светлината . Той контролира голям брой функционалности, в това число съня, храненето, хормоналните равнища и температурата на тялото . Липсата на светлина може да наруши тези ритми , водейки до проблеми като бодърствуване, нарушавания на апетита и обща заспалост.

Сезонното афективно разстройство е тип меланхолия , обвързвана с измененията в сезоните, изключително забележима през есенните и зимните месеци, когато светлината понижава. Симптомите включват отмалялост, понижена сила, компликация при централизация , промени в апетита и тежестта и отдръпване от обществени интензивности.

Слънчевата светлина е главен източник на витамин D , който е значим за здравето на костите и имунната система. През зимата, с намаляването на светлината, рискът от недостиг на витамин D се усилва, което може да докара до проблеми като остеопороза и увеличена накърнимост към инфекции.

Продължителната липса на задоволително естествена светлина може да има отрицателно влияние върху зрението . Недостатъчната светлина натоварва очите, води до отмалялост на очите и може да усили риска от развиване на зрителни проблеми .

Късите дни могат да въздействат на настроението и общото психическо положение . Намалената експозиция на светлина води до понижаване на серотониновите равнища, което може да докара до усеща на горест, незаинтересованост и меланхолия .

За да понижим отрицателните резултати от неналичието на светлина през зимните месеци, можем да предприемем няколко ограничения, които да подобрят н ашето физическо и психическо богатство . Ето някои тактики:

Дори през зимата, пробвайте се да прекарвате известно време на открито по ярко , изключително през утринните часове. Естествената дневна светлина, даже и при облачно време, е мощен регулатор на циркадния темп .

Поддържането на добре уравновесена диета , богата на витамин D и омега-3 мастни киселини, може да помогне за поддържане на здравето и настроението. Рибата, яйцата и обогатените храни са добър източник на витамин D.

Физическата интензивност може да усъвършенства настроението и да понижи признаците на меланхолия и тревога. Упражненията, изключително навън и при светлина, могат доста да подобрят благосъстоянието.

Спазването на постоянна рутина, изключително що се отнася до съня и храненето , може да помогне за поддържане на циркадния темп . Старайте се да лягате и ставате едновременно всеки ден.

Техники за релаксация и медитация могат да оказват помощ за ръководство на напрежението и възстановяване на настроението. Миндфулнес практиките могат да оказват помощ да се справите с прочувствените провокации на зимните месеци.

Ако признаците на меланхолия, тревога или други душевен проблеми са съществени или продължителни, е значимо да се консултирате с доктор или психотерапевт .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР