Хиляди ще се стекат край извора в планинската местност Дамбалъ

...
Хиляди ще се стекат край извора в планинската местност Дамбалъ
Коментари Харесай

Хиляди хора очакват изцеление: Тази нощ водата от извора в местност Дамбалъ придобива лечебна сила

Хиляди ще се стекат край извора в планинската околност Дамбалъ над Момчилград в нощта на 5 против 6 май.

Според поверието тогава водата, извираща от скалите, добива силата да лекува заболявания. Община Момчилград приготви региона за идното скупчване на хора. В подготовката и протичането на събитието вземат участие също чиновници на Държавното горско стопанство, полицията и противопожарната работа. Край извора към този момент са сложени химически тоалетни. Ще бъде обезпечен генератор за зареждането на осветяване към извора. Районът на извора е обработен против кърлежи.

Според поверието в нощта против 6 май, когато християните честват Гергьовден, а мюсюлманите означават пролетния празник Хъдърлез, водата, извираща от скалите в региона, добива лечебна мощ и оказва помощ за разнообразни заболявания като заекване, парези и екземи.

Точно в среднощ децата биват потапяни във водата, хората пълнят съдове от построената чешма или непосредствено от стичащите се по скалите дребни струйки.

Наложена е краткотрайна възбрана за придвижването и паркирането на коли в региона от 13 часа на 5 май до 6 часа на 6 май, с цел да се избегнат произшествия и тапи. Изключение вършат колите със специфичен режим на придвижване.

Организирани са два краткотрайни буферни паркинга, на които посетителите ще могат да паркират колите си. Първият е край село Летовник, а вторият в подножието на върха. Децата и трудноподвижните хора ще се извозват от три 15-местни автомобила, обезпечени от община Момчилград.

Забранена е използването на алкохол, а в региона на извора няма да се позволяват лица в нетрезво положение или такива, използвали упойващи субстанции. Забранено е също и паленето на огън. Участниците в ритуала ще могат да се стоплят на авансово избрани места, на които ще има огньове, дървата за които са обезпечени от Горското.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР