През зимата сметките ще бъдат високи, но Европа някак ще

...
През зимата сметките ще бъдат високи, но Европа някак ще
Коментари Харесай

Енергийната криза ще отключи тежки последици и страхове

През зимата сметките ще бъдат високи, само че Европа някак ще премине през отоплителния сезон, тъй като се ресурси с задоволителни количества петрол и газ. Много по-сериозни разноски обаче ще бъдат поети от най-бедните страни в света, които бяха изключени от пазара на природен газ заради ненадейно повишеното търсене в Европа.

Това слага страните с нововъзникващи пазари в обстановка, в която те са неспособни да посрещнат днешните или утрешните си потребности. Най-вероятните последствия от това ще са затваряне на заводи, по-чести и по-дълготрайни спирания на тока, както и разпалване на обществени безредици през идващото десетилетие, написа Bloomberg в собствен разбор.

Опасенията за енергийната сигурност в Европа водят до енергийна беднотия в нововъзникващия свят. Европа изсмуква газ от други страни на каквато и да е цена “, съобщи Саул Кавоник, енергиен анализатор в Credit Suisse Group AG.

След лято на спирания на тока и политически разтърсвания, по-хладното време и проливните дъждове облекчиха непосредствената енергийна рецесия в Пакистан, Индия, Бангладеш и Филипините. Но всяко облекчение дава обещание да бъде краткотрайно. Предстоят по-ниски температури - елементи от Южна Азия може би ще усетят горчивия усет на енергийната рецесия, до момента в който възможностите за обезпечаване на дълготрайни газови доставки се минимализират. Силният щатски $ единствено усложни обстановката, принуждавайки нациите да избират сред закупуване на гориво или осъществяване на заплащания по дълга. При тези условия световните снабдители на гориво са все по-предпазливи да продават на страни, които може да се насочат към банкрут.

В центъра на тематиката е отговорът на Европа за стягането на доставките на горива и войната в Украйна. Откъснати от съветски газ, европейските страни се насочиха към спот пазара, където силата, която не е ангажирана с купувачите, се дава за доставка с малко предупреждение. С повишаването на цените, някои снабдители за Южна Азия просто са отменили от дълго време плануваните доставки в интерес на по-добри добиви другаде, споделят търговци.

„ Доставчиците не би трябвало да се концентрират върху обезпечаването на LNG за пазари с ниска цена “, сподели Рагав Матур, анализатор в Wood Mackenzie Ltd.

По-високите цени, които могат да получат на спот пазара, компенсират каквито и да е наказания, които могат да платят за отбягване на плануваните доставки. И тази динамичност евентуално ще се задържи с години ”, добави Матур.

Щетите, породени от световното стопляне, като опустошителните наводнения в Пакистан, също предизвикват стопански безпорядък в нововъзникващите народи, което подтиква водачите на климатичните договаряния на Организация на обединените нации в Египет този месец да обсъдят по какъв начин по-богатите страни могат да оказват помощ за даването на повече поддръжка.

В същото време Европа форсира построяването на плаващи терминали за импорт на полутечен газ, с цел да си обезпечи повече гориво за в бъдеще. Германия, Италия и Финландия са обезпечили заводите си. Холандия стартира да внася LNG от нови плаващи терминали през септември. Търсенето на природен газ в Европа се чака да нарасне с близо 60% до 2026 година, съгласно BloombergNEF.

Износителите в Катар и Съединените щати в този момент одобряват предложения от европейски вносители, които желаят да закупят гориво, с цел да запълнят новия потенциал. За първи път нововъзникващи народи като Пакистан, Бангладеш и Тайланд са принудени да се конкурират по цена с Германия и други стопански системи, няколко пъти по-големи от техния размер.

„ Ние вземаме назаем енергийните доставки на други народи “, сподели основният изпълнителен шеф на Vitol Group Ръсел Харди.

Обикновено, когато има кратковременен дефицит, нациите могат да подписват дълготрайни контракти за доставка, като заплащат закрепена ставка за обезпечаване на надеждни доставки в продължение на години. Този път това не проработи. Редица предложения за доставки се отхвърлят.

Индия се провали в последния си опит да блокира доставки, започващи през 2025 година Бангладеш и Тайланд всъщност изоставиха напъните си да получат контракти, които стартират преди 2026 година, на фона на това, че големи нови фабрики за експорт в Катар и Съединени американски щати възнамеряват да стартират да доставят гориво. Миналия месец Пакистан не съумя да подписа шестгодишна договорка, която трябваше да стартира идната година, откакто няколко опита за краткосрочни покупки също се провалиха.

Мислехме, че рецесията ще завърши до края на годината, само че не “, сподели Кулит Сомбацири, секретар в Министерството на енергетиката на Тайланд.

“Ако цените на втечнения природен газ продължат да порастват, държавното управление ще би трябвало да обмисли ограничения като затваряне на магазини и други високоенергийни предприятия ”, добави той.

Доставчиците на LNG се притесняват, че тези народи няма да могат да платят за обещаните доставки. Горивото се прави оценка в щатски долари, а една доставка сега коства близо 100 милиона $. За съпоставяне, доставките на LNG са били приблизително 33 милиона $ през 2010 година А разноските към момента са по-високи в локалните валути, защото доларът бързо нараства, което усилва натиска върху лимитираните финанси на страните.

Валутните запаси на Пакистан спаднаха до най-ниското равнище от три години предишния месец, тласкайки кредитния рейтинг на нацията към дъното, съгласно Moody`s Investors Service. Резервите за Бангладеш, Индия и Филипините са на двугодишно дъно. В Тайланд, където инфлацията към този момент доближи 14-годишен връх, а запасите - петгодишно дъно, централната банка предизвести, че обстановката ще се утежни, в случай че тайландският бат не се стабилизира скоро.

Без съветски газ да тече в Европа, международните газови пазари ще останат напрегнати. Спот цените ще останат високи и без опцията да обезпечат дълготрайни доставки, разрастващите се страни може да търсят по-мръсни горива или други сътрудници.

Недостигът на сила към този момент сближи нововъзникващия свят и Русия. Русия беше повече от щастлива да предложи гориво на Пакистан, Индия и други, които бяха изключени от спот пазара.

Установихме контакт с съветската страна. Ние, несъмнено, сме доста заинтригувани от закупуването на LNG “, сподели Шафкат Али Хан, дипломат на Пакистан в Русия, пред държавната организация ТАСС.

„ Ако богатите страни лишават целия LNG, какво ще се случи с нас? “, пита реторично той.

Докато вносът на полутечен природен газ в Китай като цяло е намалял частично заради високите спот цени, нацията е нараснала покупките на съветски LNG с огромна отстъпка. Доставките от Русия до Китай са се нараснали с към 25% до момента тази година, съгласно данни за следене на кораби, събрани от Bloomberg.

По-бедните страни също могат да се извърнат към по-евтини горива като въглища и петрол. Или ще се стремят да развият личните си вътрешни запаси. Международната комерсиална камара в Бангладеш прикани държавното управление да работи по-бързо с изследването на природен газ както на брега, по този начин и в морето, с цел да размени скъпия LNG. Критиците на държавното управление на Пакистан питат за какво не са изчерпали запасите от газ в елементи на страната.

Единственото избавление ще бъде, в случай че не стане прекомерно студено “, сподели Шаик Джауед, ръководещ шеф на JK Group, основан в Пакистан снабдител на текстил за световни хотелски вериги.

“Това лято, за първи път от 25 години, компанията получи единствено половината от нужния газ. Ако би трябвало, може да разчита на електричество и електрическа енергия, генерирана от въглища. Това е крайната мярка, само че затварянето не е алтернатива ”, сподели той.

За хората, които се тормозят от изменението на климата и околната среда, нито един от тези разновидности не е добър. Въглищата и петролът са доста по-мръсни от газа. Процесът на добиване на нови изкопаеми горива е енергоемък и е обвързван с нарасналото замърсяване и земетресенията.

Ако природният газ е отвън нашите благоприятни условия, явно ще се върнем към използването на въглища, тъй като имаме потребност от базовото равнище на генериране на електрическа енергия “, сподели Нирмала Ситараман, министър на финансите на Индия.

„ Това просто не може да се направи единствено посредством слънчева или вятърна сила “, добави той.

Възобновяемите енергийни източници, като слънчевата сила, биха могли да обезпечат облекчение в последна сметка. Дотогава високите цени ще свършат част от работата. Растежът на търсенето на газ в нововъзникващата част на Азия се забави „ видимо “ сред януари и юли, защото извънредно високите цени понижиха потреблението, съгласно МАЕ.

Тайланд - най-големият консуматор на газ в района - регистрира 12% спад в търсенето през този интервал, защото високите цени натиснаха потреблението в енергийния бранш и намаляващото вътрешно произвеждане намали предлагането. Правителствата ще би трябвало да свършат останалото - да разпределят горивото и да възнамеряват спирания на тока, когато няма задоволително сила за работа на предприятията.

Ще отнеме до четири години, до момента в който пазарът се балансира. Дотогава променливите цени ще бъдат норма и LNG ще принадлежи първо на „ развитите “ страни, а остатъците ще са за „ занапред разрастващите се “, сподели Матур от WoodMac.

Страните в Южна Америка, като Бразилия и Аржентина, може да са малко по-изолирани, поради вложенията във водноелектрическа сила. Въпреки това сметката за импорт на Бразилия се е нараснала повече от два пъти през първите седем месеца на тази година до 3.7 милиарда $, резултат от скока на цените в чужбина и забавянето на план за вътрешен водопровод. Ако дъждовният сезон тази година се забави, може да се наложи на Бразилия да си завоюва време с още повече импорт на LNG.

„ Не би трябвало да забравяме, че частта от LNG, която ние получаваме, никой различен не получава “, сподели основният изпълнителен шеф на Gunvor Group Торбьорн Торнквист.

Междувременно Филипините и Виетнам премислят проектите си да стартират да внасят LNG. Филипините не престават да отсрочват началото на своя първи терминал за импорт, до момента в който държавното управление във Виетнам обмисля редуциране на потенциала за планувани газови електроцентрали. Тези планове са предопределени да отговорят на възходящото вътрешно търсене. Политиците към момента не са предложили опция.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетиненергийна рецесия газова рецесия Европа небогати райони Азия полутечен природен газ изкопаеми горива ПоследниНай-четениЕнергетика 80 Енергийната рецесия ще отключи тежки последствия и страхове Финанси 196 Твърдоглава в противоречивите си ходове: Турска централна банка нехае за рецензиите Регулации 216 Еврокомисията предлага „ мека “ регулация на Airbnb Компании 2819 Преди пазарния взлом Dronamics ще тества още едно българско летище Имоти 11588 Строителите пуснаха на пазара невъобразим брой жилища Финанси 11121 Купувачите към този момент бягат от парцели „ на зелено “ и покупко-продажби за инвестиция Бюджет и финанси 6538 Румъния купи 32 самолета F-16 „ втора употреба “ за €388 млн. Политика 4136 Правителството разгласи немска инвестиция за 1 милиарда евро Всички новиниОще от ЕнергетикаВиж всичкиНЕК ремонтира още един хидроагрегат на ПАВЕЦ „ Белмекен “Компенсациите за бизнеса вършат българското произвеждане конкурентноСанкциите пришпорват Сърбия да понижи енергийната взаимозависимост от РусияГ-7 се споразумя за закрепена цена на съветския нефт Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получи последните вести на пощаЗапиши меИкономикаБюджет и финансиЕвропариИнфраструктураЕнергетикаТранспортЗемеделиеТуризъмПазар на трудаБизнесКомпанииИндустрииИновацииПазариФинансиИмотиРегулацииОбществоПолитикаЛични финансиДемографияОбразованиеЗдравеопазванеГрадоустройствоЕкологияБюрокрацияТехнологииDigitalТелекомуникациие-управление Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР