През здравеопазването минава огромен финансов ресурс, икономическите интереси надделяват над

...
През здравеопазването минава огромен финансов ресурс, икономическите интереси надделяват над
Коментари Харесай

Д-р Симидчиев:В здравеопазването икономическите интереси надделяват над социалните и управленските интереси

„ През опазването на здравето минава голям финансов запас, икономическите ползи надвиват над обществените и управнически ползи. Виждам по какъв начин една част от нещата, които би трябвало да се случат, не могат да се случат, защото има доста заинтригувани страни “. Това съобщи пред Bulgaria ON AIR депутатът от ПП-ДБ доктор Александър Симидчиев, пулмолог и зам.-председател на парламентарната Комисия по опазването на здравето.

По думите му не толкоз парите са проблем на опазването на здравето, колкото организацията. Депутатът направи съпоставяне с въздушния превоз. „ Авиотранспортът е най-безопасният превоз, не тъй като е минимум рисков, а тъй като се съблюдават едни правила. Това би трябвало да стане и в опазването на здравето – да има стандарти, които да се съблюдават “, акцентира той.

Д-р Симидчиев показа, че в случай че той би трябвало да дефинира общата цел за системата, то това ще бъде първо спазването на правилото „ Primum non nocere “. „ В авиацията те са се фокусирали върху сигурността и я реализират. Да, аз съм доктор, само че съм и пациент, и жител, несъмнено. Затова споделям, че това, върху което би трябвало да се фокусираме в опазването на здравето, е сигурността “, продължи със сравнението той.

Депутатът призна, че е получавал покана да стане здравен министър, само че не е приел, тъй като счита, че ще бъде по-полезен, в случай че взе участие по различен метод в здравната политика и се посвети на образуването на цялостната тактика. „ Не съм влезнал в политиката за постове, аз съм влезнал, с цел да свършим малко работа, тя би трябвало да се свърши систематично, с ясна визия къде отиваме. Ако непрекъснато мислим за това кой е индивидът, няма да решим проблемите. Проблемите се вземат решение не от индивида, а от системата “, акцентира доктор Симидчиев.

Той се спря и на тематиката за състезанията за шефове на държавните лечебни заведения и разногласията към тях. „ В основата стоят по-добрите заплати. Голяма част от лекарите получават таван на възнагражденията и в случай че желаят да получават повече, един от методите е да влязат в ръководството на лечебните заведения, нищо че не са учили за мениджъри. А ставането на управител изисква политическа поддръжка “, разяснява доктор Симидчиев.

Той акцентира визията си, че системата ни към момента действа не като „ опазване на здравето “, а като „ болелечение “ и е значимо тази парадигма да се преобърне.

Депутатът показа и усещанията си от опазването на здравето в други страни, където да вземем за пример профилактиката и предварителната защита са извадени от обсега на активност на здравното министерство и са трансферирани на общините.

Той разяснява и проблемите със специализациите на лекарите. „ Няма свободни места за специализантите за обща медицина, към този момент 3 години се подвигат ресурсите там и хората видяха, че има смисъл да специализират. Това ще се усети обаче след 4-5 години. Бавно се случват някои неща в опазването на здравето, когато има систематизирано отношение, еднократните дейности не дават резултат, би трябвало да имаме тактика “, безапелационен бе той.

Депутатът прикани за повече запаси за профилактика и по-добра осведоменост на хората за преимуществата на профилактични прегледи. „ Важна стъпка е извеждането на някои действия в извънболничната помощ, профилираните образни проучвания. По-добрата диагностика е по-ранната диагностика, да не се стига до тежки интервенции “, напомни доктор Симидчиев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР