През юни общият показател на бизнес климата намалява с 1.3

...
През юни общият показател на бизнес климата намалява с 1.3
Коментари Харесай

Несигурната среда и липсата на кадри тровят бизнеса в началото на лятото

През юни общият индикатор на бизнес климата понижава с 1.3 пункта спрямо май вследствие на по-неблагоприятния бизнес климат в индустрията, строителството и бранша на услугите, демонстрират данните на Националния статистически институт. Несигурната икономическа среда и проблеми с фрагментите образуват отрицателното отношение на мениджърите на предприятията..

Промишленост. Съставният индикатор " бизнес климат в индустрията " се намалява с 1.1 пункта, което се дължи на изместване на упованията на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца от " по-добро " към опазване на " същото ". Същевременно анкетата записва известно усъвършенстване на осигуреността на производството с поръчки, което обаче не е съпроводено с нараснали упования за индустриалната интензивност през идващите три месеца.

През последния месец се ускорява неподходящото въздействие на фактора " дефицит на работна мощ ", който измества на второ място усложненията на предприятията, свързани с несигурната икономическа среда.

Строителство. През юни съставният индикатор " бизнес климат в строителството " понижава с 1.8 пункта вследствие на леко влошените оценки и упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията. Прогнозите им за строителната интензивност през идващите три месеца също са по-резервирани.

Недостигът на работна мощ, конкуренцията в сектора и несигурната икономическа среда не престават да са най-сериозните проблеми, ограничаващи бизнеса.

Търговия на дребно. Съставният индикатор " бизнес климат в търговията на дребно " остава почти на равнището си от май. Мненията на търговците на дребно за размера на продажбите и поръчките към доставчиците (както от вътрешния, по този начин и от външния пазар) през идващите три месеца са оптимистични.

Факторът, объркващ в най-голяма степен активността на предприятията, остава конкуренцията в сектора, като през последния месец се следи усилване на отрицателното му влияние. На второ и трето място са незадоволителното търсене и несигурната икономическа среда.

Услуги. През юни съставният индикатор " бизнес климат в бранша на услугите " спада с 2.1 пункта, което се дължи на по-неблагоприятните оценки и упования на мениджърите за бизнес положението на предприятията. Относно търсенето на услуги актуалната наклонност се прави оценка като леко усъвършенствана, като и упованията им за идващите три месеца остават удобни, въпреки и по-резервирани по отношение на предходния месец.

Конкуренцията в сектора продължава да е най-сериозната спънка за развиването на бизнеса. Същевременно се записва повишаване на неподходящото въздействие на фактора " дефицит на работна мощ ", който измества на трето място усложненията, свързани с несигурната икономическа среда.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР