През юни 2018 г. астрономи бяха озадачени от необичайно ярка,

...
През юни 2018 г. астрономи бяха озадачени от необичайно ярка,
Коментари Харесай

Учени вярват, че са направили първата снимка на раждането на черна дупка

През юни 2018 година астрономи бяха озадачени от извънредно ярка, само че и доста краткотрайна свръхнова. Тя стана известна с името Кравата (The Cow), защото формалното й име е AT2018cow.

Днес учените показват нови доказателства, съгласно които най-вероятно сме станали очевидци на раждането или на неутронна звезда, или на черна дупка. И двата обекта могат да се образуват от най-обикновена свръхнова, само че казусът с AT2018cow несъмнено е специфичен.

Свръхновите са удивително къси събития (поне във връзка с астрономическите мащаби). Те доближават своя пик за 2-3 седмици и отшумяват за няколко месеца. При Кравата нещата се разиграват даже по-бързо – пикът тук настава в границите на дни.

„ Това извънредно събитие несъмнено ни развълнува “, разяснява доктор Рафаела Магути от Северозападния университет. В рамките на 16 дни Кравата избледня до съвсем оптична непрозрачност.

В последно време станахме очевидци на сливането на две неутронни звезди. Освен това учените засякоха гравитационни талази, образували се от конфликта на черни дупки. Първоначалните хипотези за Кравата са, че се е случило нещо сходно. Магути обаче открива следи от водород и хелий в остатъчното зарево. Това отхвърля горните догатки, защото сходни събития биха довели до образуването на по-тежки детайли.

Според Магути става дума за образуването на изключително компактен обект. „ Знаем, най-малко на доктрина, че черните дупки и неутронните звезди се образуват, когато почине някоя звезда. Никога обаче не сме ги виждали директно след раждането им. Никога “, споделя тя.

Вероятно светлината, която сме видели, е газ от външните пластове на звездата. Той може би е бил придърпван към Хоризонта на събитията* на черната дупка или пък е бил уловен от въртенето на мощно магнетизираната неутронна звезда.

Магути доближава до тези изводи, откакто следи събитието с телескопи, които могат да улавят електромагнитната радиация по целия набор (от радио талази до гама лъчи). AT2018cow се разказва като може би най-наблюдаваното астрономическо събитие изобщо. То е останало очевидно в някои дължини на вълната, доста откакто е избледняло в оптичната част на спектъра.

Въпреки доказателствата, предоставени от Магути, някои астрономи развиват теорията, че става дума за черна дупка, която е погълнала звезда.

Образуването на черни дупки и неутронни звезди нормално се засенчва от голямо количество материал, изхвърлен при звездната детонация. Кравата в тази ситуация обаче е „ гола “ – т.е. към нея е имало 10 пъти по-малко остатъци от този жанр.

Космически събития, сходни с AT2018cow, са били следени и преди. Те обаче са се случвали на доста по-голямо разстояние от нас. Освен това астрономите не са успявали да ги проучат по този начин, както Магути.

Източник: IFLScience

* В общата доктрина на относителността хоризонт на събитията е граница в пространство-времето, оттатък която събития не могат да въздействат на външен наблюдаващ. Казано по-просто, тя се дефинира като обвивката на „ точките след която няма връщане “, т.е. точките, при които гравитационната мощ става толкоз огромна, че превъзмогването ѝ е невероятно даже и за светлината. Хоризонтът на събитията нормално се асоциира с черна дупка. Светлината, излъчена зад хоризонта на събитията, в никакъв случай не може да доближи до външен наблюдаващ. По същия метод, всеки обект, идващ се към хоризонта, извън наподобява, че се забавя и в никакъв случай не минава през хоризонта, като изображението му се измества от ден на ден и повече към червения край на електромагнитния набор с течение на времето. Това значи, че дължината на вълната се усилва, до момента в който обектът се отдалечава от наблюдаващия. Пътуващият обект, обаче, не претърпява никакви странни резултати и в действителност минава през хоризонта за несъмнено време.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР