През юни 2012 г., на 34-годишна възраст и след 13

...
През юни 2012 г., на 34-годишна възраст и след 13
Коментари Харесай

Той се пенсионира на 34 г. и не му хареса: Уроците на “фалшивия песионер”

През юни 2012 година, на 34-годишна възраст и след 13 години работа в областта на капиталовото банкиране, Сам Доуджен взема решение да излезе в пенсия.

Планира да се устоя с пасивни доходи от парцелите, които отдава чартърен, дивидентите си от акции и продажбите на своите електронни книги.

Една година по-късно осъзнава, че животът, изпълнен с пътувания и свободно време, не е за него.

Стана ми скучно и почувствах, че изгубвам идентичността си. Имах потребност от излаз и работа, в която да влагам персонално, споделя Доуджен.

Макар да минаха повече от 10 години, откогато стопирах да работа на цялостен работен ден, не мога да кажа, че съм пенсиониран. Вместо това се дефинирам като “фалшив пансионер”, защото се заех с няколко странични занимания, с които да запълвам времето си.

Ето шестте изненадващи уроци, които Доуджен научава след 10 години “фалшиво пенсиониран”.

Няма неприятно да си “фалшиво пенсиониран”

През годините младият мъж получава мнения от читателите си от рода на: Ти към момента работиш по малко и получаваш пари в подмяна. Ти не си на процедура пенсиониран.

Това не е по този начин, споделя Доуджен.

Точно по тази причина считам, че доста хора одобряват термина “фалшиво пенсиониране”. Много от ранно пенсионираните имат блог, записват видеа, основават онлайн курсове, пишат книги или пък продават изкуство. Аз към момента подкрепям блога си Financial Samurai. Посветих две години върху написването на книгата си Buy This, Not That, изяснява той.

Ранно пенсионираните не престават да работят върху планове, които харесват. Допълнителният доход е добър бонус, само че не е наложителен.

Финансовите потребности се трансформират и от време на време нарастват с времето

Когато се пенсионирах, бях благополучен със своите 80 000 $ на година въздържан приход. През 2015 година жена ми се причисли към ранното пенсионерство. Изчислихме, че би трябвало годишно да генерираме 160 000 $, с цел да покрием загубата на нейния доход.

Освен това планирахме да създадем семейство. През 2017 година се роди синът ни. През 2019 година и щерка ни. Финансовите ни потребности се усилиха, споделя Доуджен.

Към това би трябвало да се добави и инфлацията, която в този момент е на 40-годишен най-много. Трябва да генерираме повече доходи. За да поддържаме темпото, закупихме повече парцели, които да дадем чартърен, и инвестирахме в активи, които не престават да печелят стойност по време на инфлация, като акции от бранша на опазването на здравето, добавя той.

Все още можете да изпитвате увлечение към обичайна работа

От 2012 година се боря с желанието си да се върна на цялостен работен ден. Първият път беше едвам 6 месеца, откакто напуснах. Липсваше ми работата в екип и споделената цел, спомня си Доуджен.

Следват още няколко момента на разколебаване, написа CNBC. Накрая осъзнах, че в случай че имам отдалечена работа, която ми разрешава да бъда на плажа в средата на деня, това също ме устройва, споделя пенсионираният мъж.

Може свободно да казвате какво мислите

Помислете за всякога, когато сте премълчали нещо в офиса, тъй като не сте желали да влошите възможностите си за покачване или пък репутацията си.

Една от най-големите изгоди на финансовата самостоятелност е, че няма потребност да спазвате разпоредбите на някоя компания. Можете да бъдете откровени и да изразявате мнението си.

Вашето завещание става по-важно за вас

Ранното пенсиониране дава на Доуджен повече време да бъде уединено с мислите си. Когато не посвещава 40 часа от седмицата на работа, може да размишлява върху нещата, които имат значение за него. Едно от тях е наследството, което оставя след себе си.

За някои това е стипендия или пък щедрост. За Доуджен е шерването на финансови препоръки с другите хора, с цел да могат и те да реализират задачите, които си слагат в живота.

Мислите от позиция на опциите

Сега направете всичко, което можете, с цел да дадете на “своето бъдещо аз” благоприятни условия. Спестявайте и инвестирайте колкото можете повече. Така, напускайки работа един ден, ще имате доста варианти, измежду които да избирате.

Може и да не се пенсионирате изцяло. Не е изключено да предпочетете нископлатена работа, която е значима за вас, или пък да посветите времето си на грижа за вашите родители.

Може да решите да бъдете “фалшиво пенсиониран”, както направих аз, добавя Доуджен. Просто казано, пробвайте се да мислите за бъдещето от позиция на опциите.

Аз имам едно елементарно предписание за взимане на решение - 70/30. Ако имам вяра, че има 70% късмет решението ми да е вярно, вземам го. В същото време съм наясно с 30-те % риск за неуспех и одобрявам това. Грешките не са провали, в случай че можете да се поучите от тях и да взимате отсега нататък по-добри решения.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР