През юли инфлацията в еврозоната се ускори на годишна база

...
През юли инфлацията в еврозоната се ускори на годишна база
Коментари Харесай

Горишната инфлация в еврозоната се ускорява

През юли инфлацията в еврозоната се форсира на годишна база за втори следващ месец над целевото равнище на ЕЦБ, достигайки най-високо равнище от края на 2012-а година насам, демонстрират неревизирани дефинитивни данни на Евростат, осведоми БНР.

В същото време и потребителските цени в целия Европейския съюз се покачиха с най-силно движение от декември 2012-а година, до момента в който хармонизираната инфлация в България доближи 7-годишен връх.

Индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната се намали през юли с 0,3% по отношение на юни, когато се увеличи с 0,1%. Инфлацията на годишна база се форсира предстоящо до 2,1% от 2,0% през юни. Това съставлява най-високо равнище на инфлацията в района от последния месец на 2012-а година и нейна стабилизация за втори следващ месец на средносрочното целево равнище на ЕЦБ за инфлация от малко под 2 на 100.

Нарастването на инфлацията се дължи в най-голяма степен на продължаващото внезапно повишение на енергийните цени, като през юли те се усилиха с цели 9,5% по отношение на година по-рано след напредък с 8,0% през юни. В същото време цените на питателните артикули, напитките и тютюневите произведения се усилиха с 2,5%, само че след покачване с 2,7% месец по-рано, до момента в който цените в областта на услугите набъбнаха с 1,4% след тяхно покачване през юни с 1,3 на 100.

Основният показател на потребителските цени (изключвайки волатилните цени на храните, тютюневите произведения и на енергията) също усъвършенства своя годишен напредък до 1,1% от 0,9% през месец юни, макар че на месечна база се намали с 0,5 на 100. Трябва да се има поради, че точно главният показател на потребителските цени се следи деликатно от ЕЦБ като знак за настоящото и бъдещото държание на инфлацията в района.

Инфлацията в границите на целия Европейски Съюз се намали на месечна база с 0,2%, само че растежът на годишна база се форсира през юли до 2,2% от 2,1% през юни, достигайки най-високо равнище от края на 2102-а година.

Хармонизираната потребителска инфлация в България пък набъбна през юли на месечна база с 1,0% и се форсира на годишна база до цели 3,6% (от 3,0% през юни), отбелязвайки най-солиден напредък от юли 2011-а година насам.

По-голяма инфлация през седмия месец на годината е регистрирана само в Румъния, където показателят на потребителските цени се увеличи с 4,3%, като след нас са страни като Унгария (с инфлация от 3,4%) и Естония (3,3%). Най-слаба инфлация на годишна база през юли пък е регистрирана в Гърция (повишение с едвам 0,8%), Дания ( 0,9%) и Ирландия (с 1,0%).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР