През юли 1912г един кит се появява край бреговете на

...
През юли 1912г един кит се появява край бреговете на
Коментари Харесай

Заснеха за първи път един от най-загадъчните китове на планетата

През юли 1912г един кит се появява край крайбрежията на остров Бърд покрай Шейкфорд Банкс в Северна Каролина. Кит, само че доста чудноват. Странен, тъй като има клюн и необикновена форма на тялото.

Година по-късно, през 1913г, Фредерик Тру, организатор на Националния американски музей (днес Смитсонов институт) се заема с проучване на останките на животните, с цел да опише публично типа и да му даде име. Цял век клюномуцунестият кит на Тру остава мистерия, само че в този момент нова информация, оповестена в журнала PeerJ хвърля нова светлина върху енигматичното животно.

Публикуван е и първият видео запис на типа, изработен през лятото на 2016г.

В ерата на галактическите кораби, които ни разрешават да забележим ледените планини на Плутин, наподобява необичайно първият запис на клюномуцунест кит на Тру да е сниман едвам предходната година. Но измежду китоподобните – група, включваща китовете, делфините и морските прасета – клномуцунестите китове са най-загадъчните.

Няколкото такива типа китове не включват клюномуцунестия кит на Тру, който до в този момент беше толкоз тайнствен, че учените даже не знаеха какъв е цвета му. Клюномуцунестият кит на Тру бързо губи белия си цвят след гибелта, по тази причина е мъчно да идентифицираш жив подобен, в случай че само си виждал един починал. Подобни научни проучвания са значими, тъй като ни дават информация, която другояче не бихме могли да получим, изучавайки мъртво животно.

Защо тези животни са толкоз мистериозни? Проблемът се крие във обстоятелството, че клюномуцунестите китове, които доближават размера на слон, прекарват едвам осем % от времето си на повърхността. Остатъка от живота си са в дълбините на океана километър дълбочина, като се гмуркат на до 3 километра.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР