През януари тази година първият парализиран доброволец претърпя операция за

...
През януари тази година първият парализиран доброволец претърпя операция за
Коментари Харесай

Първият чипиран с Neuralink човек показва как играе шах на компютър с ума си

През януари тази година първият неподвижен доброволец претърпя интервенция за инсталиране на имплант Neuralink в черепа му, което му разреши да се научи да ръководи курсора на преносим компютър безусловно с мозъка си. Тази седмица компанията разгласява видео, демонстриращо новите физически благоприятни условия, добити от доброволеца след тази интервенция.

По време на излъчването, което Neuralink предвидимо организира на Platform X на Илон Мъск, представител на компанията срещна публиката с 29-годишния Ноланд Арбау, който преди осем години претърпява контузия на гръбначния мозък и губи потреблението на четирите си крайника. Както изясни самият пациент, който е на специфичен стол, той не може да движи ръцете и краката си, а също по този начин не усеща нищо под равнището на раменете.

В същото време самият доброволец беше в ужасно въодушевление по време на предаването, доста се усмихваше и майтапеше. По думите му той е претърпял доста елементарно интервенцията за слагане на импланта и още на идващия ден е бил изписан от болничното заведение. След известно образование и конфигурация на оборудването той се научи да управлява курсора на екрана на преносимия компютър с мозъка. 

Опитва стратегическата игра Civilization VI и шаха, само че Ноланд Арбоу избира втория и на някакъв стадий толкоз се увлича от това занятие, че му е доста мъчно да изчака батерията на чипа да се зареди още веднъж с цел да продължи опитите си. Нека ви напомним, че зарядът на импланта е задоволителен за няколко часа непрекъсната работа, след което би трябвало да се попълни благодарение на специфична възглавница с функционалност за безжично зареждане. Предполага се, че серийната версия ще се зарежда, до момента в който пациентът е в леглото и спи.

Първият пациент с мозъчен имплант Neuralink призна, че технологията на компанията не е лишена от дефекти, само че той е уверен, че е в самото начало на пътуването и към този момент в настоящия си тип нейните разработки са трансформирали доста живота му. Експерти, интервюирани от CNBC, обясниха, че други разработчици на невронни интерфейси са постигнали сходни резултати доста преди Neuralink, само че интензивността на тази компания във връзка с научните изявления към момента е извънредно ниска.

Ще минат няколко месеца, преди американските регулатори да разрешат на Neuralink да прави интервенции на други доброволци и по-късно да стартира всеобщо произвеждане и инсталиране на имплантите. Представители на компанията споделиха, че се надяват в бъдеще да се научат по какъв начин да възвръщат изгубеното зрение благодарение на своите импланти, написа Факти.бг.

 

<
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР