През януари стопанската конюнктура в нашата страна се подобри резултат

...
През януари стопанската конюнктура в нашата страна се подобри резултат
Коментари Харесай

НСИ: Подобрение на стопанската конюнктура в България в началото на годината

През януари стопанската обстановка в нашата страна се усъвършенства резултат на по-благоприятен бизнес климат в индустрията, строителството и в бранша на услугите, демонстрират резултати от последно изследване на Националния статистически институт (НСИ), съобщи БНР.

Общият индикатор на бизнес климата в нашата страна набъбна през януари с 1,9 пункта, компенсирайки напълно понижението с 0,5 пункта в края на 2018-а година. Това съставлява първи по-солиден напредък на стопанска обстановка в нашата страна от предишния май, когато съответният индикатор доближи най-голям връх от края на 2008 година.

Индексът, определящ бизнес климата в индустрията, набъбна с цели 4,1 пункта след спад с 2,7 пункта през декември. Подобрението е вследствие на по-оптимистичните упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на техните предприятия през идващите шест месеца. Анкетата на Национален статистически институт също по този начин регистрира усъвършенстване и на прогнозите на мениджърите по отношение на износа и индустриалната интензивност през идващите три месеца.

Основните спънки, затрудняващи развиването на този бранш, не престават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и с дефицита на работна мощ.

По отношение на продажните цени в индустрията, някои мениджъри в бранша чакат тяхно известно нарастване, въпреки че преобладаващата част от интервюираните плануват цените на останат без смяна през идващите три месеца.

През януари 2019 година индикаторът " бизнес климат в строителството " се покачва с 1,2 пункта след негова стабилизация месец по-рано вследствие на по-благоприятни упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. Производственият график е обезпечен с контракти за по-голям интервал от време спрямо три месеца по-рано - или за 5,6 месеца по отношение на 5,3 месеца през октомври 2018-а година.

През идващите шест месеца стопанските ръководители чакат и нарастване на новите строителни поръчки, което съгласно тях ще докара и до активизиране на активността в кратковременен проект.

И през сегашния месец несигурната икономическа среда, конкуренцията в сектора и дефицитът на работна мощ остават най-сериозните спънки за активността на строителните предприятия.

По отношение на продажните цени в строителството, упованията на мениджърите в бранша са за опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.

Съставният индикатор " бизнес климат в търговията на дребно " обаче се намалява през януари с 1,7 пункта след скок с 3,2 пункта месец по-рано основно вследствие на по-неблагоприятните оценки и упования на търговците на дребно за бизнес положението на техните предприятия. По-резервирани са и мненията им по отношение на размера на продажбите и на поръчките към снабдители както на вътрешния, по този начин и на външния пазар през идващите три месеца.

Основната спънка, затрудняваща развиването на този бранш, остава конкуренцията в сектора, следвана от незадоволителното търсене и несигурната икономическа среда.

По отношение на продажните цени в бранша, търговците на дребно не плануват смяна през идващите три месеца.

В същото време съставният индикатор " бизнес климат в бранша на услугите " нараства с 1,2 пункта в следствие най-много на усъвършенстваните упованията на мениджърите за бизнес развиването на техните предприятия през идващите шест месеца. По-оптимистични са и прогнозите им във връзка с търсенето на услуги през идващите три месеца.

И тук конкуренцията в сектора и несигурната икономическа среда остават като съществени спънки, затрудняващи в най-голяма степен бизнеса в областта на услугите, регистрира Национален статистически институт.

Относно продажните цени, упованията на по-голяма част от мениджърите в бранша на услугите са те да останат без смяна в границите на идващите три месеца.

Като цяло изследването на Национален статистически институт продължава да регистрира устойчиво показване на общия бизнес климат в страната за началото на новата година, като той продължава да се задържа трайно над неговото дълготрайно осреднено равнище.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР