През януари Общинският съвет ще обсъжда бюджета на община Пловдив

...
През януари Общинският съвет ще обсъжда бюджета на община Пловдив
Коментари Харесай

Има начини трафикът в Пловдив да се отпуши

През януари Общинският съвет ще разисква бюджета на община Пловдив за 2019 година „ Съюз за Пловдив “ внасяме предложение за включване в финансовата стратегия на 15 значими инфраструктурни плана. Убедени сме, че те са от огромно значение за Пловдив и за всеки един от шестте региона на града.

Най-сериозният проблем на Пловдив е тежкият трафик и тясната пътна инфраструктура. Това не е единствено мое мнение, по този начин мислят множеството пловдивчани. Този проблем обаче има решение и е извънредно време да стартираме отнякъде - преди всичко е регулирането на светофарите и разширението на инфраструктурата.

Ние предлагаме съответни планове, които не изискват доста средства на фона средствата, които се харчат годишно. Необходимата обща сума за финансиране даже е по-малка от парите, които общинският бюджет даде на фондация „ Пловдив 2019 “, в чиято успеваемост не остана човек да не се съмнява.

Разширяването на пътната инфраструктура ще отпуши придвижването в града. За задачата са нужни незабавни дейности за създаване на авто подлез на бул. „ Марица-юг “ до Водна палата. Подземното оборудване ще разреши на колите да минават гладко под бул. „ Цар Борис III Обединител “ и по „ Марица-юг “. Това е трайното решение, което ще отстрани тапите при новото кръгово придвижване.

За поредна година настояваме за планиране на реорганизация и уголемение на бул. „ Марица-север “, който основава големи усложнения на водачите. Няма европейски град, през който минава река и да не употребява булевардите от двата бряга за разтоварване на трафика. Това е явно решение - бул. „ Марица -север “ би трябвало да се трансформира в скоростен, с благоприятни условия за слизане и качване на всеки от мостовете на реката, с места за паркиране, зеленина и площадки за отдих. Засега няма даже и план за това.

Категоричната ни позиция е, че паралелно с новата пътна връзка сред булевардите „ Васил Априлов “ и „ Македония “, която следва да се построява, би трябвало да бъде непокътнат и Бетонният мост. Решението е той да се повдигне или реалокира, като се промени височината. Затова предлагаме в бюджета за 2019 година да се заложи изследване на опциите за покачване или пренасяне на Бетонния мост, а също по този начин и планиране. Всички желаеме да има директна транспортна връзка сред регионите „ Централен “ и „ Южен “, само че планът на НКЖИ не е допустим и не дава отговор на интереса на Пловдив. Ако не стартираме работа по въпроса занапред, след години ще се озовем в обстановка, в която ще сме лишени от извънредно значима пътна връзка. А това ще натовари още трафика, вместо да го облекчи.

Отново предлагаме Община Пловдив да стартира построяването на първия стадий от продължението на бул. „ Македония “ в сектора от бул. „ Никола Вапцаров “ до бул. „ Александър Стамболийски “. По предложение на „ Съюз за Пловдив “ този обект беше включен в бюджета на 2018 година, само че до този миг общината нищо не е направила.

От цялостна реорганизация с замяна на тръбопровод, канализация, улично осветяване, асфалтиране и създаване на тротоари се нуждае ул. „ Даме Груев “. Движението в регион „ Южен “ ще бъде разтоварено, в случай че се изградят джобове за рейсовете на ул. „ Димитър Талев “ и бул. „ Александър Стамболийски “.

Разширението на бул. „ Дунав “ е извънредно значимо. Ние предлагаме без отсрочване да търсим опция за уголемение с по още една лента от двете му страни. По този метод ще се облекчи трафикът от бул. „ България ”. Важно е тази реорганизация да бъде направена по едно и също време с идното осъществяване на плана за воден цикъл, който планува замяна на ВиК мрежата на бул. „ Дунав “.

Убедени сме, че ръководството на Пловдив би трябвало да издигне като приоритет развиването на пътната инфраструктура, а освен да налива милиони левове в асфалт.

Пари за тези планове има. През последните седем години от пътния налог, който заплащат пловдивчани, за уличните поправки са изхарчени 65 млн. лева Още 30 млн. лева от банков заем също отидоха най-вече в съществуващите пътища.

За тези 7 години позлатихме улиците с 95 милиона. Но макар големите разноски не е издигната нито една нова улица, мост, надлез или подлез. Очевидно администрацията избира ефектни, само че не и ефикасни поправки.

Проблемът е, че парите се харчат не за добре планувани и проведени поправки, а за преасфалтиране със подозрително качество. Затова и трафикът от ден дневно става все по-тежък.

Нашите оферти са да се влага в същинско разширение на пътната инфраструктура. Парите би трябвало да се харчат с мисъл, рационално, с експертиза и с визия за развиването на града.

Предложенията за Бюджет 2019

20 млн. лв. вложени целево в инфраструктура

Ако в бюджета за 2019-а бъдат заложени целево 20 млн. лв. за инфраструктура и средствата в действителност се усвоят дейно, в края на годината пловдивчани ще усетят в всекидневието си смяната. Средства има, остава локалната администрация да покаже воля и предпочитание да работи в интерес на града и пловдивчани. Ето какво предлагаме ние от " Съюз за Пловдив " като съответни дейности, написани дружно с обезпечаването на средства за съответните планове в Бюджет 2019:

РАЙОН „ ЮЖЕН “

1. Ул. „ Даме Груев “.

Цялостна реорганизация с замяна на тръбопровод, канализация, улично осветяване, асфалтиране и създаване на тротоари.

Прогнозна стойност: сред 1,5 и 2 млн. лева според от опцията за уголемение на платната.

2. Проектиране на покачване и реорганизация на Бетонния мост.

Прогнозна стойност: 70 000 лева

3. Продължение на бул. „ Македония “.

Предлагаме средствата да се възнамеряват в две бюджетни години с обща стойност 1,5 млн. лева

За 2019 година - 500 хиляди лева без Данък добавена стойност, а за 2020 година - 1 млн. лева без Данък добавена стойност.

РАЙОН „ ЗАПАДЕН “

1. Продължение на бул. „ Свобода “ до ул. „ Рая “ и връзка с бул. „ Шести септември “.

Прогнозна стойност: 1 млн. лева, за планиране - 20 000 лева

2. Пешеходен подлез под жп линията в „ Прослав “.

Прогнозна стойност: 2.5 млн. лева

Жителите на кв. “Прослав “ сложиха това искане още през 2014 година по време на митингите и през днешния ден не престават да упорстват за комфортно и безвредно прекосяване. През 2016 година в бюджета на Община Пловдив бяха заложени 50 000 лева за планиране и би трябвало към този момент да има подготвен план.

РАЙОН „ ТРАКИЯ “

1. Проектиране и създаване на нова детска градина в свободния корпус на СУ „ Св. Софроний Врачански ”, където да бъде преместена ДГ „ Белослава “. Тя се обитава в бл. 11, вх. А, Б, В, Г, и на 01.09.2016 година е преобразувана в ДГ “Кремена “.

Прогнозна стойност: 1 250 000 лева

РАЙОН „ ЦЕНТРАЛЕН “

1. Проектиране и създаване на авто подлез на бул. „ Марица-юг “ и „ Цар Борис III Обединител “.

Прогнозна стойност: към 2 млн. лева с Данък добавена стойност.

2. Проектиране и създаване на детски ясли в кв. „ Съдийски ” в регион „ Централен ”. Изоставената постройка на някогашната детска градина може да бъде преустроена в ясла за 2-4 групи, според от стандартите.

Прогнозна стойност: към 1 250 000 лева

3. Проектиране и създаване на ново крило за две яслени групи в ДГ „ Радост “ в кв. „ Съдийски ”.

Прогнозна стойност: към 500 хиляди лв. с Данък добавена стойност.

РАЙОН „ СЕВЕРЕН ”

1. Проектиране и създаване на канализация в квартал „ Гаганица ”.

Прогнозна стойност: към 3,5млн. лева с Данък добавена стойност

Повече от 30-40 години към 4000 пловдивчани живеят на ръба на мизерията. При всеки дъжд септичните ями се пълнят и фекални води излизат по улиците и дворовете на къщите им.

2. Проектиране на уголемение и реорганизация на бул. „ Марица-север “.

Прогнозна стойност: 7 млн. лева с Данък добавена стойност.

Предлагаме средствата за построяването да бъдат заложени в две бюджетни години за 2019 година - 3,5 млн. лева с Данък добавена стойност, и за 2020 година - 3,5 млн. лева с Данък добавена стойност.

3. Проектиране и уголемение на бул. „ Дунав ”.

Прогнозна стойност: към 200 000 лева с Данък добавена стойност

4. Реконструкция на Рогошко шосе от моста на Адата до моста на р. Пясъчник.

Прогнозна стойност: към 900 000 лева с Данък добавена стойност.

РАЙОН „ ИЗТОЧЕН “

1. Проектиране и свързване на ул. " Богомил " с бул. " Санкт Петербург ".

Прогнозна стойност: към 1 000 000 лева

2. Проектиране и създаване на нова детска градина в кв. “Гладно поле “.

Прогнозна стойност: 1 250 000 лева

Прогнозните стойности на препоръчаните обекти са на база изпълнени сходни планове от Община Пловдив.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР