През втората седмица от карантината цените са твърде нестабилни, като

...
През втората седмица от карантината цените са твърде нестабилни, като
Коментари Харесай

Карантината "свали" цената на борсовия ток с над 30%

През втората седмица от карантината цените са прекомерно нестабилни, като междинните цени се двоумят в диапазона от 21.90 до 61.88 лева./мвтч, регистрират ИЕМ.

© Надежда Чипева Средната цена на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ) през последните две седмици на март (от 16 до 29 март) е била 46.59 лева./мВтч. За съпоставяне, за същия интервал на 2019 година покупко-продажбите на пазара " Ден напред " са се сключвали при равнища от 67.64 лева./мВтч. Това значи, че има спад от 31%, демонстрира разбор на Института за енергиен мениджмънт (ИЕМ).

Още по-голяма е разликата сред избраната от Комисията за енергийно и водно контролиране референтна пазарна цена 89 лева./мВтч.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Доказателство за съмненията на борсовите цени са и стойностите на електрическата енергия в сегмента " Ден напред " през почивните дни. В неделя да вземем за пример България записва най-ниската цена на електрическата енергия в цяла Европа с цена от 11.95 евро/мВтч, а единствено ден по-рано цената в същия бе 3.57 евро/мВтч.

Подобни трендове на спад и съмнение на цените на електрическата енергия има на всички европейски пазари заради настъпилата неустановеност на търсенето и остатъците от ток, подбудени от прекъсването на част от индустриалните производства.

Ефект

Ниските цени са добра вест за небитовите клиенти и евентуално ще подкрепят техните старания за преодоляване на отрицателните последици от карантината, стига, несъмнено, договорите им с търговците да са динамични - т.е. доставната цена да се дефинира на база постигнатата на борсата за съответния ден плюс надбавка.

Понижението на цените обаче не вреди на електроенергийния бранш като цяло. Ако актуалният тренд се резервира, най-сериозни финансови проблеми ще имат производителите, които са директно изложени на пазарните въздействия, считат от ИЕМ. Такива са да вземем за пример стандартните централи на въглища, без тези с дълготрайни контракти. Средната цена от 46.59 лева./мВтч е под 50% от техните променливи разноски (горива, излъчвания, консумативи, стартови разходи), демонстрират изчисленията на института.

Засегнати от ниските цени ще бъдат ВЕИ производителите с мощ над 1 мВт. Произведената от тях сила се продава на борсата, като получават и закрепени награди като разлика сред референтната пазарна цена, избрана от регулатора, и закрепената в техните дълготрайни им контракти преференциална цена. Сега обаче е невероятно те да получат плануваната от КЕВР цена от пазара в размер на към 90 лева./мВтч и надлежно ще изгубят разликата.

От друга страна, предходната година обстановката беше противоположна - фактическите цени на борсата бяха по-високи от референтната, тъй че тогавашните по-високи облаги ненапълно ще компенсират това, обобщават от Института за енергиен мениджмънт.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР