През втората половина на януари жителите на източните воxводства на

...
През втората половина на януари жителите на източните воxводства на
Коментари Харесай

В Полша се готвят шумно за война в Украйна

През втората половина на януари жителите на източните воxводства на Полша получиха писма от Министерството на националната защита, в които ги осведомиха, че техните транспортни средства би трябвало да бъдат мобилизирани при положение на война. Военното ведомство на Речпосполита изясни дейностите си с влошаващата се обстановка към Украйна.

В Речпосполита фрагментите с съветски танкове, оръдия, системи за залпов огън не напущат екраните. Не липсват специалисти, които знаят тъкмо по какъв начин да спрат съветския империализъм. Истерията е доста по-силна от предходната пролет. Паниката обхвана даже бизнес изданията. Така порталът “Бизнес Инсайдър” приготви огромна публикация за това по какъв начин войната ще се отрази на стопанската система на Полша. Прогнозата е разочароваща.

Очертава се забавна наклонност: Полша се пробва да се показа като основен бранител на Украйна. На 20 януари Владимир Зеленски посети Варшава и се срещна с Анджей Дуда. Полската страна беше доста удовлетворена от договарянията: Якуб Кумох, началник на Бюрото за интернационална политика („ джобното “ Министерство на външните работи на полския президент), написа в “Туитър”, че е открита „ прелестна епоха “ в връзките сред двете страни. И Дуда сподели, че Киев може да разчита на поддръжката на Варшава.

Какво се има поради, стана по-ясно през идващите дни. Първоначално Кумох незадълбочено загатна, че поддръжката за Украйна може да стигне доста надалеч. След това Павел Солох, началник на президентското бюро за национална сигурност, в изявление за “Газета Правна” приказва за военната помощ на Киев. Солох беше запитан дали има елементи на полските специфични елементи в източните региони на Украйна, само че ръководителят на Бюрото отхвърли да отговори и сподели двусмислено, че тематиката за подкрепяне на режима в Киев от полската войска не се повдига сега. Това би могло да се разбере по метод, че въпросът въпреки всичко се преглежда, което бързо се удостовери.

На 24 януари Националното бюро за сигурност заседава за среща. Председателстваше Анджей Дуда, участваха Якуб Кумох, Павел Солох, министърът на националната защита Мариуш Блашчак, началникът на Генералния щаб Раймунд Анджейчак, министърът на вътрешните работи Мариуш Камински. В края на срещата Солох сподели, че е обсъждана военна помощ за Украйна, само че пропусна детайлностите. Няколко часа по-късно шефът на Бюрото за национална сигурност поправя изказването си и изясни, че полското военно наличие в Украйна се свежда до присъединяване в взаимни учения, не се приказва за изпращане на спомагателни контингенти.

Обявявайки поддръжка за Украйна, Полша по едно и също време се пробва да дискредитира Германия и Франция в очите на " груповия Запад ". На 22 януари формалната Полска Прес-агенция разгласява изявление с професор Пшемислав Журавски вел Граевски. Преди няколко години професорът беше консултант на министъра на външните работи, а от декември е ръководител на Съвета по защита и сигурност към Националния съвет за развиване на президента. Високопоставен специалист сподели, че Германия и Франция могат да „ предадат Украйна на Путин “ (тези думи на професора бяха сложени в заглавието), макар че той не даде пояснение по какъв начин може да стане това.

Темата беше подхвана от вестник “Речпосполита”, като в публицистичен коментар се показва, че Берлин и Париж са поели по пътя на построяването на разговор с Москва. Изданието осъди Германия, че слага ползите на личната си промишленост над “общите западни полезности “. Звучи неуместно, само че полските журналисти не виждат това. И главният извод на публикацията е следният: единственият поръчител за европейската сигурност са Съединени американски щати. Каналът ТВП (той се счита за „ първият бутон “ на полската телевизия) също не остана настрана от антигерманската акция. На 24 януари каналът излъчи репортаж със заглавие „ Тревожен съюз сред Берлин и Москва “. Посланието е просто: Оказва се, че Германия пречи на НАТО и вместо да оказва помощ на Украйна, флиртува с Москва.

А заместник-министърът на външните работи Шимон Шинковски вел Сенк отиде в Германия, където сподели, че чака „ явен сигнал “ от Берлин за Украйна и се съмнява дали може да се има вяра на немските политици. Полският посетител безсрамно изиска Германия да се откаже от " Северен поток-2 " и да утвърди прехвърлянето на оръжие на украинската войска.

Фонът на сходни нападки е транспарантен: в последно време Полша се трансформира в „ черната овца “ на Европейския съюз, където Германия и Франция имат най-голяма тежест. Варшава беше осъдена за правосъдната си промяна и за това, че не затвори мината при Туров на границата с Чешката република (мината се смяташе за нездравословна за околната среда). Полша отхвърли да заплати санкцията, само че Европейската комисия откри излаз - парите ще бъдат удържани от дотации, дължими на Речпосполита от общоевропейската касичка. А размерите на санкциите са обилни: от септември 2021 година поляците се таксуват по половин милион евро за всеки ден от работа на мината.

Освен че санкционира с пари, Европейски Съюз не крие отношението си към актуалното полско управление. Онзи ден беше оповестено изявление от евродепутата Естебан Гонзалес Понс, което той приключи с думите: „ Ще се опитаме да помогнем на полското общество да промени властта. “ При сходни несъгласия със остаряла Европа е преференциално за Варшава да изобрази себе си като бранител на „ свободния свят “ за разлика от Берлин и Париж, за които се твърди, че са подготвени да „ предадат Украйна на Путин”.

В поддръжката на Полша за режима в Киев има и вътрешнополитически аспект. Полските начинания във връзка с Украйна идват основно от президентския замък. Собственикът му е втори мандат, новият президент би трябвало да бъде определен през 2025 година, само че Анджей Дуда може да се трансформира в политически мъртвец доста по-рано. В реалност Полша се ръководи от сивия кардинал Ярослав Качински, ръководител на партия „ Право и правдивост “. И връзката на Дуда с Качински е унищожена.

Сега наподобява президентският замък надвива в подмолната борба. Дуда завоюва спомагателни точки от видеоконференция на 24 януари с присъединяване на Джо Байдън, Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел, Йенс Столтенберг, Борис Джонсън, Олаф Шолц, Еманюел Макрон и Марио Драги. Анджей Дуда беше единственият източноевропейски общественик, поканен на тази виртуална среща на високо ниво. На нея дадоха обещание, че при положение на война източният (полски) фланг на НАТО ще бъде заздравен с пет хиляди американски бойци.

Борбата в полския ръководещ лагер продължава и шумната поддръжка за Украйна е част от тази политическа препирня.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР