През втората половина на 2022 г. множество европейски държави отбелязаха

...
През втората половина на 2022 г. множество европейски държави отбелязаха
Коментари Харесай

Кофас прогнозира: Бавно икономическо възстановяване, но и ниски нива на ръст през 2023 г.

През втората половина на 2022 година голям брой европейски страни означиха негативен ритъм на напредък, което беше предстоящо поради световните стопански разтърсвания. Въпреки това, специалистите по кредитно обезпечаване от Кофас предвиждат постепенно възобновяване през 2023 година с предстоящ растеж от +1,9%, който е по-нисък от регистрирания през 2022 година (+3,0%). Въпреки оптимистичните прогнози за първата половина на 2023 година обаче, анализаторите от Кофас плануват слаб ритъм на напредък през актуалната година в съпоставяне както с 2022 година, по този начин и с предходните няколко години.
Умерено и въпреки всичко едва възобновяване
Най-значителният спад в международната стопанска система идва от развитите стопански системи без Съединени американски щати, най-много от Западна Европа (+0,4% за 2023 година за разлика от +2,5% за 2022 г.) и ЦИЕ (+0,8 % за 2023 година и +4% за 2022 г.). Това не се отнася единствено за Европа, само че и за други райони - плануваният междинен растеж на Брутният вътрешен продукт за Северна и Латинска Америка да вземем за пример е надлежно +0,8% и +0,9% за 2023 година спрямо регистрираните +2% и +3,8% през 2022 година Положителни са трендовете при Азия, чийто планиран годишен растеж на Брутният вътрешен продукт е с 0,5 пункта над регистрирания за 2022 година
Цените на стоките: опасности за търсенето и предлагането
Въпреки, че прогнозите на специалистите са по-оптимистични от тези преди два месеца, обстановката с доставките на артикули на световно равнище към момента е сложена пред редица опасности. Цените на силата и горивата са по-ниски през февруари 2023 година в сравнение с през същия интервал за миналата година. Причините за това са няколко. На първо място Европейският съюз имаше подготвеност за предстоящата енергийна рецесия. Предполагайки, че обстановката с горивата и силата ще докара до усложнения през зимния интервал, европейските страни се преориентираха във връзка с доставките на природен газ, което промени инфраструктурата на газовите пазари в Европа. Множество страни осигуриха доставките на полутечен природен газ от други страни в Европа и Близкия изток, което в допълнение промени картата на енергийните доставки.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР