През времето на социализма в България са се случили множество

...
През времето на социализма в България са се случили множество
Коментари Харесай

Емблематични сгради в София напомнят за социализма всеки ден

През времето на социализма в България са се случили голям брой неща, които за положително или за неприятно са оставили отпечатък, както на българското население, по този начин и върху страната. Все по-често ставаме очевидци на тежкото разделяне сред жителите по оста „ русофили-русофоби ”. Едните настояват, че на 9 септември 1944 година съветската страна е освободила страната ни, а съгласно другите на процедура е наложила режим, от който изплъзване няма, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Дори и с отминаването на времето, смяната към либерален режим и опитите на част от българите да не помнят или най-малко да не си мислят за времената, в които са живели техните баби и дядовци, се оказва, че всеки един се сблъскват съвсем всекидневно със знаци, напомнящи за интервала след 9 септември. Може би най-лесните образци, които можем да дадем, с цел да покажем това са Партийният дом, Народен дом (до Лъвов мост), Хотел Славянска сказка и някогашната постройка на ДКМС.

След преврата на 9 септември комунистическият режим стартира да открива своята власт и стартира и търсенето на седалища на партията. Избран е Партийният дом и след близо шест години строителни години той се трансформира в събирателно ядро на партията и на администрацията. Сградата се простира на близо 40 хиляди квадратни метра и коридорите са с дължина към 3 километра. Част от хората в България считат, че откакто преди постройката е била обвързвана със система от тунели със прилежащите, то и до ден сегашен е допустимо това да е по този начин.

Хотел Славянска сказка, който също се намира в центъра на София и който евентуално всеки е виждал е бил щабът на новосъздадената Народна милиция в първите дни след 9-ти септември. В него нормално са водени хора, заемащи по-високи позиции като депутати или с административни позиции. Там те са били разпитвани и евентуално някои от тях са намерили гибелта си.

По това време се е търсило и място, на което да се водят задържаните. Сградата, която е определена се намира до Лъвов мост и се назовава Народен дом. След преврата постройката се трансформира в щаб на Народната милиция, като тя става средище, в което комунистическата власт стартира да се оправя с неуместните за нея персони. През годините след преврата до момента по този начин и не излиза наяве какъв брой души са били в Народния дом, какъв брой от тях са се избавили и какъв брой са изгубили живота си. Там са се взимали решения за ориста на хората – кой ще живее и кой не, дали индивидът да бъде изпратен в лагер или в затвори.

Комунистическата власт е имала и специфична постройка, в която се е помещавало управлението на комунистическия юношески съюз. Тази постройка се намира наоколо до партийния дом и в резюме се назовава ДКМС. Комсомолът е държал да сътвори и образова младежи, които да са близки до режима, с цел да може той да не се загуби или унищожи във времето.

Важно е да отбележим, че с цел да бъде сполучлив един политически режим, той би трябвало да има задоволителен брой поддръжници. Тук е моментът, в който комунистическата власт се е заела интензивно с това освен да печели поддръжници на по-зряла възраст, само че и да образова дребните в полезностите и идеалите, които те би трябвало да изповядват, с цел да бъдат част от своето общество и да не бъдат отритнати или осъдени в бъдеще. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР