През уикенда започнаха да циркулират най-различни клипове и снимки на

...
През уикенда започнаха да циркулират най-различни клипове и снимки на
Коментари Харесай

Яйчната криза удари Русия – защо стотици се редят в ранните часове на опашки за яйца

През уикенда започнаха да циркулират най-различни клипове и фотоси на съветски жители от разнообразни области в страната, редящи се на километрични опашки за закупуването на яйца. Оказва се, че Руската федерация среща много проблеми със снабдяването на някои от най-обикновените храни, които се популяризират в магазините. Това несъмнено е изненада, откакто мнозина не престават да настояват, че икономическите наказания не работят и действително нямат безусловно никаква тежест върху живота на елементарния руснак.

Логично е, че когато интернет има две страни на монетата, мнозина са подготвени да измислят най-различни оправдания и да отхвърлят обстоятелствата, само че защото обстоятелствата постоянно са по-силни от страстите, дано открием какви са главните проблеми на тази белтъчна рецесия. След въвеждането на европейски наказания, Русия не може да внася задоволително яйца в страната, а нейната лична промишленост не е толкоз развита, че да задоволи потребностите на популацията, опашките и неналичието на задоволително яйца, води до повишение на цената.

В момента едно яйце доближава цената на 90 цента и скоро най-вероятно ще стартира да се прави оценка на 1 $. Това е цената, която множеството купувачи би трябвало да платят още през 2022 година с проблеми в доставките, само че след февруари и старта на войната, обстановката излезе отвън надзор. В момента цената на яйце се е повишила с 30% и продължава да пораства. Преди да помислите, че това е опит на Европейски Съюз да глоби и накаже Руската федерация, би трябвало да напомним, че руснаците сами слагат рестрикции за импорт на яйца от Франция, Германия и Нидерландия, защото има проблеми с локалните ферми и експлоадирането на болест.

От друга страна се оказва, че рецесията през 2022 година е подбудена от високите претенции за доставки на Китай и други страни в Азия, които са желан сътрудник за разлика от Русия. През април 2021 година се оказва, че едно яйце коства към 35 цента в Русия, само че по-късно стартира да пораства доста. Проблемите не престават да са съществени, защото единствено през 2020 година са импортирани близо 700 милиона яйца в Русия. През 2021 година вносът понижава, а в края на 2022 година стартира сериозния скок на цените.

Първата изненада идва от районите в Новосибирск, Оренбург и Москва, както и окупираните райони в Крим. Преди да има поредна рецесия, цената на яйцето е към 20 рубли. Следователно 10 яйца към този момент са към 200 рубли. През октомври се вижда скок с 13 % и още 15 % през ноември, а до края на годината цената ще се усили до 30 рубли. Руските медии публично демонстрираха хора, които се редят на опашки, с цел да закупят повече яйца от камиони, които идват в градовете, само че това не взема решение по-големите проблеми.

Обикновеният руснак упреква Кремъл и решението на Путин за стартирането на война, което автоматизирано удря всички хранителни артикули. Западните наказания основават проблеми за вноса на храна, а пропадащата рубла продължава да основава съществени главоболия и инфлация, изключително в бранша на горивата и храната. Проблемът е, че скоро това ще стартира да се отразява и по други линии. Руската Централна Банка афишира, че инфлацията до този миг е към 7% в Русия, само че към момента има критици, които я пресмятат като доста по-сериозна.

Анализаторът Артьо Деев признава, че една от главните неточности на Русия е, че преориентира всички запаси към армията, в един необикновен обезверен ход за продължение на военни дейности. На този стадий се чака скокът на цените да се усети най-сериозно при покупката на храна, електроника и коли. По мнението на Кремъл, повода се крие в огромните хранителни вериги, които трансформират дистрибуцията и доставките и принуждават множеството хора да се редят на опашки.

Същите вериги припомнят, че действително няма яйца, с цел да може да се приказва за систематизиране на артикули, водещо до идната по-сериозна рецесия. Следващата значима посока е ориентирана към ограничението на повишаващата се цена, както и опит за импорт на яйца от Турция. Не е изненада, че самите яйца се покачиха доста и в Европа, защото продукцията им е основана напълно на цената на електричеството. Забавната страна на нещата е, че в Европа най-малко има яйца, до момента в който Русия стартира да преоткрива нови и нови проблеми със снабдяването и своето лично произвеждане.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР