През цялата следваща седмица сутрин не забравяйте връхната дреха, ще

...
През цялата следваща седмица сутрин не забравяйте връхната дреха, ще
Коментари Харесай

Проф. Рачев с шарена прогноза: Циганското лято идва за Димитровден, а снегът...

През цялата последваща седмица заран не забравяйте връхната дреха, ще има дни, в които температурите ще бъдат под 10 градуса, предизвести той

Идва обичаното циганско лято. Това е един интервал на изсъхнало и относително топло време към и най-много след Димитровден, това е 26 октомври. Топлото време е сред 10:30-11 часа и 14-15 часа. Това сподели в изявление за " Телеграф " климатологът проф. Георги Рачев.

" През цялата последваща седмица заран с някаква дрешка, минималните температури в София паднаха до 10-11 градуса, а ще има дни, в които ще бъдат под 10 градуса и на обед – ще бъде доста топло, изключително на слънце и температурите в столицата ще са над 20 градуса, което е доста топло време за октомври.

Прогнозите са за топъл месец и в Европа. Южна Европа ще бъде доста топла за сезона, за първата половина на октомври, до момента в който дейните атмосферни процеси и по-хладният въздух ще останат над Северна Европа. Така ще бъде най-малко първата половина докъм 13-14 октомври.

Оттам нататък нещата стартират да се поразмиват, само че по този начин или другояче мраз няма. Той би трябвало да пристигна отнякъде. Дори към 10-и в Москва температурите ще бъдат позитивни ", сподели още той.

" Тази топла въздушна маса и топлата вода сътвориха редица проблеми, изключително в Източното Средиземноморие. Преди няколко дни о. Евия, Гърция, за повторно беше потънал, имаше наводнения. В момента ситуацията в над 20 вилаета в Турция е доста тежко, в това число и Истанбул – там също имаше наводняване, имаше три жертви. Дъждовете не престават, само че са в развой на прекъсване.

Ню Йорк също беше наводнен. Природните условия са си природа, циклоните са си циклони. Въпросът е ние какво вършим, какво строим, по какъв начин нарушаваме естествения отток на реките и взимаме ли поука от това, което се е случило до този миг ", добави климатологът.

Ето какво сподели още проф. Рачев: 

- Проф. Рачев, какво ще бъде времето през октомври?

- Октомври месец се обрисува да бъде по-топъл за региона на Балканите и по-специално в България с към 1-1.5 градус. Това са двата огромни модела, които дават прогноза за климатичните условия с 6-месечна прогноза напред, това е Европейският център за средносрочни прогнози и NOAA – американският модел.

Европейският модел дава по-топъл октомври с към градус и половина и с естествени превалявания. Докато американският модел е много по-брутален. Той също дава по-топло време на Балканите и България, само че дава доста изсъхнал, съвсем безвалежен в южните региони на страната ни октомври месец. Нормалните превалявания за октомври над по-голямата част от равнинната територия на България са сред 45 и 70 л/кв. м. В планините това количество доближава до към 100-110 л/кв. м.

Нормалните температури по новата норма са сред 14 и 19 градуса. 14 градуса е междинната месечна температура по високите котловинни полета на Югозападна България – Брезник, Крън, Елин Пелин, София. Докато в равнинната и низинната част на България температурите са много по-високи, към 17-18 градуса, и най-топло е в Югоизточна България и по морето, където температурите се задържат от порядъка на 18-19 градуса.

Това не е нещо неизмеримо, в противен случай, есента по-морето постоянно е много по-топла спрямо вътрешността на страната. Не инцидентно е това, защото температурата на морската вода към днешна дата е 22-23 градуса и тя постепенно ще изстива до края на месеца, с цел да падне до 18 градуса. По-здравите мъже и освен може към обед, когато има слънце, да вършат и море, въпреки и за малко.
- Споменахте, че се чака септември да се окаже най-топлият месец в метеорологичната ни история, на какво се дължи това?
- Времето през октомври доста ще прилича на това през септември. Той се оказа доста забавен месец. В България валя задоволително, на доста места беше попълнена месечната норма, само че на други тя остана под 30%. По-важното е, че септември го изпращаме доста топъл, с съвсем 3 градуса над междинното, елементарното.

Това нормално към този момент не е остарялото от времето на баба и дядо, а е новата норма от 1990 до 2020 година Това значи, че въз основата на последните горещи години ние имаме превишение с 3 градуса. Има доста огромна възможност този септември да се окаже най-топлият в метеорологичната ни история или най-малко да съперничи с още няколко такива месеци през 2016 и сходни на него.

По-важното е, че освен при нас е топло. Септември е топъл освен в Испания, само че може да се окаже най-топлият във Франция и в Германия. Това към този момент са доста огромни територии, които бележат също доста високи температури. Тенденцията за стопляне продължава и по всяка възможност тя ще продължи и в последващи години.

В Европа се следи най-много на слънчевото греене, рекордна година със слънчеви часове. Това докара до взрив на фотоволтаици и създадена електрическа сила от тях. Така Европа влиза в по-студените месеци на годината с доста положителни ресурси на природен газ.

- Казвате, че септември е бил съвършен и за земеделците.

- Септември месец от агроклиматична позиция беше съвършен. Хората не престават да държат лозята, тъй като те не престават да подвигат захарността си. Това грозде ще бъде прибрано при първа опция, когато стартира да губи стойност. Очаква ни хубава годишна продукция от грозде, респективно от виновност, а ние сме експортьор.

Хората прибраха съвсем всичко, което е на полето – не престават да прибират чушки, домати, тъй като нямаме слани, нямаме съществени температури под 10 градуса. Това спомага освен за късните зеленчуци, само че и за листните – зеле, моркови, праз. Времето е положително за агробизнеса.

- Кога да чакаме дъждовете?

- Първата десетдневка няма да има дъждове. Винаги може да ни изненада нещо, само че те ще бъдат на лимитирани места, вероятно без стопанско значение. Втората половина – доста е мъчно да бъде дадена точна прогноза по кое време ще има дъждове.

Няма по какъв начин да се знае след 15 дни по кое време ще вали, това е съвсем невероятно. При температурите нещата са по-лесни, само че за преваляванията те имат извънредно инцидентен темперамент.

- Прокрадна се информацията, че през октомври ще вали сняг, да чакаме ли?

- Разбира се, че чакаме снеговалежи. Аз съм роден на 11 октомври. По фотоси и по мемоари мога да възстановя много години обратно. Повече от половината години съм ги посрещал по пай ръкав.

Снеговалежи е имало и на 11 октомври, само че това е било преди 30-35 години. Сняг през октомври може да се чакат на всички места във високата планина, изключително над 2000 м. На Мусала имаше превалявания от сняг и през юли, и през август и това не е нищо изключително. Съвсем обикновено е във високата планина да падне сняг, само че нормално снежната завивка се задържа до ден-два, не се образува трайна снежна завивка.

Има възможност и за по-студени нахлувания, като минималните температури във високите котловинни полета на България могат да паднат и под нулата.

През октомври се следят към този момент много постоянно мъгли, които към този момент не са толкоз интензивни както бяха преди години. Това е основно заради обстоятелството, че въздухът е относително по-чист спрямо този, който беше примес от дим и токсини, който наблюдавахме през 80-те години.

Снеговалежи в градовете може да предвиждаме седмица по-рано. Дотогава всичко е гледане на кафе, мятане на фасул. Не мога да ви кажа, че на 22-23 октомври ще завали сняг. Това мога да го кажа една седмица по-рано или естествено 48 часа, тъй като едно е в Пловдив, друго е в София, а напълно друго е на Мургаш. Октомври месец е, може да завали сняг, само че той ще бъде малотраен, той ще бъде за малко и ще се стопи.

- Ще имаме ли циганско лято и тази година?

- Идва обичаното циганско лято. Това е един интервал на изсъхнало и относително топло време към и най-много след Димитровден, това е 26 октомври. Топлото време е сред 10:30-11 часа и 14-15 часа. През останалото време си е към този момент много хладно.

През цялата последваща седмица заран с някаква дрешка, минималните температури в София паднаха до 10-11 градуса, а ще има дни, в които ще бъдат под 10 градуса и на обед – ще бъде доста топло, изключително на слънце и температурите в столицата ще са над 20 градуса, което е доста топло време за октомври.

Прогнозите са за топъл месец и в Европа. Южна Европа ще бъде доста топла за сезона, за първата половина на октомври, до момента в който дейните атмосферни процеси и по-хладният въздух ще останат над Северна Европа. Така ще бъде най-малко първата половина докъм 13-14 октомври.

Оттам нататък нещата стартират да се поразмиват, само че по този начин или другояче мраз няма. Той би трябвало да пристигна отнякъде. Дори към 10-и в Москва температурите ще бъдат позитивни.

Тази топла въздушна маса и топлата вода сътвориха редица проблеми, изключително в Източното Средиземноморие. Преди няколко дни о. Евия, Гърция, за повторно беше потънал, имаше наводнения. В момента ситуацията в над 20 вилаета в Турция е доста тежко, в това число и Истанбул – там също имаше наводняване, имаше три жертви. Дъждовете не престават, само че са в развой на прекъсване.

Ню Йорк също беше наводнен. Природните условия са си природа, циклоните са си циклони. Въпросът е ние какво вършим, какво строим, по какъв начин нарушаваме естествения отток на реките и взимаме ли поука от това, което се е случило до този миг.

- Температурни аномалии има и на още места, кои са те?

- В момента в долината на Амазонка има 40-градусови жеги, което не е типично за акваториалния климат, където е влажно, горещо, топло, само че температурите мъчно надвишават 32-33 градуса. Знаете какво се случи с Либия. Този вид средиземноморски циклони са присъщи тъкмо за тази част на годината с топлата вода, тъй като тя дава изпарение и топлият въздух носи преваляванията.

От студено вали малко. Топлият въздух, срещайки се с по-хладен, основават прелестни валежни ситуации, които водят до нарушение на инфраструктура и човешки жертви. Не че не е било и преди, просто тогава индивидът със своята инфраструктура е заемал доста по-малко територии.

- Оказва се, че в Нил към този момент няма крокодили. На какво се дължи това?

- Няма, да. Майор Егоров към този момент не плува в Нил. Така се майтапиха преди време. Това е прословутият нилски крокодил, който не са го виждали доста от дълго време. Човек навлиза в обитанията на дивата природа и от време на време я измества от ареалите й. Нещо такова се случва в екваториалната част на Индонезия, където хората изсичат тропичните гори, с цел да отглеждат маслена палма, от която се прави палмово масло.

Убедиха хората, че изсичането на горите е доста неприятно, а основаването на монокултура губи растителния и скотски свят. Убедиха ги, че от туризъм могат да печелят доста повече, в сравнение с от палмово масло, и тези региони, в които престанаха да секат горите и се ориентираха към туризъм, печелят повече, в сравнение с другите.

По-важното е да се знае, че на общия декор на световното стопляне имаме съществено намаляване на леда.

- Какво е ситуацията?

- Алпийските ледници тази година изгубиха най-вече лед, откогато се водят метеорологични наблюдения. Отдръпването на езика на ледника е към този момент доста съществено, а дебелината се е понижила на някои места в Алпите – Баварската и Австрийската част, с повече от 2 метра. Нашият псевдоледник, ние си имаме мъничко ледниче в Големия котел на Пирин, пред очите ми за 15 години съвсем изчезна.

Предполагам, че след 5-6 години ще престане да съществува, а той беше пълен, тук-там до 12 метра. Топи се и ледената завивка на Гренландия.

Морският лед към Антарктида сега бележи безспорен най-малко. Става дума за леда в шелфа към самата Антарктида. В момента той е с към 1.5 млн. квадратни километра по-малко от минимума, който е маркиран през 2019 година Това са 17 млн. кв. км лед към Антарктида, това е морският лед.

Много е значимо, че е по-малко, тъй като той отразява слънчевата светлина и работи като огледало, т.е. силата се връща назад в Космоса. Докато в открития океан той е мрачен и даже ниската височина на слънцето на хоризонта дава опция океанът да погълне тази сила, т.е. той се затопля и тогава стартира да се топи ледът освен към Антарктида, само че и континенталният.

Антарктида губи лед в западната си част – обърнатата част към Аржентина, и натрупа лед в източната, където ледът тук-там е пълен 4 км.

Това е притеснително заради обстоятелството, че постоянно е имало увеличение и понижаване на леда. Това е обвързвано с доста галактически аргументи и със земната орбита, която на всеки 21 хиляди години заради едно въртене на земната ос трансформира преразпределението на слънчевата сила. По-важното е, че това се случва ужасно бързо.

Никога до момента човечеството не помни климатични промени, които са в границите на един човешки живот, изключително през последните 30 години. По принцип той е много консервативно естествено събитие и неговите промени се правят в границите на стотици, да не кажа десетки хиляди години. Сега нещата стават в границите на 30 години.

- До какво води това?

- Пред очите ми в Пирин бялата мура се качва нагоре в планината, т.е. все на по-високо, което значи по-добри условия за живот. Къпините се качват съвсем на 1500 м, тъй като изместват малините. Боровинките също се катерят нагоре в планината. Брезата и букът също се местят, само че там, където има бук – нищо друго не живее и той усилва своята надморска височина.

Промените в растителния и животинския свят не се дължат толкоз на човешката активност, колкото на смяната на климатичните промени в България.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР