През цялата 2020 г. светът беше обхванат от паника от

...
През цялата 2020 г. светът беше обхванат от паника от
Коментари Харесай

Има ли смисъл да се откажеш от злато и сребро за сметка на горещи активи?

През цялата 2020 година светът беше обзет от суматоха от пандемията и произлизащият дълг, който светът ще би трябвало да понесе, с цел да изплати всички заети пари (известни още като отпечатани).

Златото и среброто бяха добавени като скъпоценни (без желание за игра на думи) за всяко портфолио, което желае да оцелее тази година. Вече нямаше смисъл просто да притежавате акции/облигации в комбинацията 60/40, която през цялото последно десетилетие работи на гърба на дефлацията.

Трябва да оценим нов портфейл от международни активи, който има деликатно претегляне в акции, злато/сребро, артикули, конвертируеми облигации и известна колебливост. Това в действителност ще бъде сериозна диверсификация за идващото десетилетие.

Какво знаем на този стадий?

Знаем, че облигациите са мъртви като клас активи, в последна сметка те ще се намалят, защото инфлацията рано или късно ще възвърне грозната си опасност, само че ще бъде подкрепена от Фед, с цел да резервира изкуствено ниските доходности. Така че притежаването на портфолио 60/40 в класическата му форма - 60% акции и 40% облигации няма да донесе на никого нищо положително.

Повечето хора мислят за златото и неговия много по-груб брат среброто, като принадлежности, употребявани, когато има несигурност/дефлация или закъснение на растежа. Освен това, вложителите би трябвало да са наясно, че има и доста по-силни връзки сред златото и среброто с инфлацията. Като се има поради, че в международен мащаб централните банки са отпечатали над 30 трилиона $ за разширение на балансите си (без да му се вижда края) и най-вероятно ще продължат да печатат още, евентуално дългът ще върви единствено в една посока - нагоре.

Действията на централните банки неимоверно ще породят инфлация. И въпросът към този момент не е дали - а по кое време? Но това, което е значимо да се означи, е, че защото инфлацията се покачва, действителните доходности ще се намалят, защото Фед в никакъв случай няма да разреши брутните приходи да набъбнат доста, с цел да не се разклати финансовата система, която по този начин или другояче е нежна.

Тъй като доходностите по държавните облигации ще се покачват, както към този момент стартира да се следи, то златото, и среброто се чака да се облагодетелстват от тази наклонност. Поевтиняването на $ също оказва помощ, само че наподобява неотдавна и златото, и среброто се откъснаха от тази връзка.

Какво се случва?

След изборите в Съединени американски щати златото доближи 1 960 $ за унция, а среброто до 26.20 $ за унция. Оттогава те са поевтинели надлежно с 8% и 11%. Акциите на златодобивните компании, означиха намаляване от над 20%.

През последните три седмици станахме очевидци на необикновено положителни вести за ваксини за ковид и наподобява светът е по-близо до намирането на някакво облекчение от тази страшна пандемия, която умъртви доста хора, докара до банкрут на милиони бизнеси и промени метода на живот на всички. Но това, което тези добра вест направиха, беше да слагат началото на нападателно рали на фондовите пазари и пренасочване на вложителите от " убежища на сигурност ", като златото и среброто - към по-рискови активи.

Почти всеки вложител, стартира да чака, че ще имаме инфлация в бъдеще, ускорение на растежа на Брутният вътрешен продукт и Фед, който ще е много нападателен и благополучен да гледа шоуто. Именно това накара и парите да влязат в циклични стойностни акции, като енергетика, рандеман на желязна руда, стомана и други

През последните три седмици неочакваният скок на индустриалните метали (iShares MSCI Global Metals & Mining Producers ETF (PICK)) измерени с индексния фонд следящ представянето им се изрази в растеж от 20%, а VanEck Vectors Gold Miners ETF (GDX) означи спад от 15%.

След последните няколко дни, растежът на индустриалните метали стартира да наподобява параболичен, като сходна е обстановката и при енергийните компании, поради връщането на цената на петрола до равнища от над 45 $ за барел. И до момента в който ходът на тези чувствителни към икономическия цикъл активи наподобява верен, съгласно множеството специалисти, това, което е е притеснително е степента му за сходен къс интервал.

Когато диаграмите станат параболични, стартира да " намирисва " на трейдъри, които се пробват да се включат към празненството в " последния миг ", или търговия известна на пазарите като FOMO-ефект (страхът да не се изтърве нещо голямо).

Активи като bitcoin нарастнаха извънредно, достигайки върховете си от 2017-та година, по време на криптоманията, на гърба на обезценяването на обичайните пари и златото. Валути като ripple и steller, нарастнаха с по над 40% единствено за един ден. И всеки бърза да не изтърве идващите сходни покачвания, което провокира масирано търсене, при относително нищожно предложение на сходни по-слабо ликвидни валути. Всеки желае да се включи в пазарното рали, без да знае за какво.

Вместо това, вложителите е добре да си зададат въпроса - в случай че се намираме в свят, в който централните банки печатат повече пари, за какво тогава златото и среброто, които записаха извънредно огромен спад, би трябвало да бъдат изоставени? И не е ли поевтиняването на златото с към 10% от наскорошните му най-високи равнища една добра капиталова опция?

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР