През третото тримесечие на тази година по-голямата част от приходите

...
През третото тримесечие на тази година по-голямата част от приходите
Коментари Харесай

NVIDIA постави рекорд по продажби на AI ускорители през третото тримесечие

През третото тримесечие на тази година по-голямата част от приходите на NVIDIA в размер на 14,5 милиарда $ са получени от продажби на хардуер за дата центровете. Този триумф се базира на мощното търсене на профилираните графични ускорители H100, предопределени за ИИ логаритмите и високопроизводителните калкулации (HPC – High-Performance Computing). Компанията за пазарни разбори Omdia отбелязва, че през този интервал NVIDIA е продала близо половин милион ускорители A100 и H100. В същото време търсенето на тези устройства е било толкоз огромно, че срокът за доставка на сървъри, оборудвани с тези ускорители, е повишен от 36 на 52 седмици.

Анализаторите на Omdia дефинират Meta и Microsoft като най-големите купувачи на графични ускорители от вида NVIDIA H100, като всеки от тях е закупил почти 150 000 броя. Други огромни компании като Гугъл, Amazon, Oracle и Tencent също са създали обилни покупки, като са закупили по 50 хиляди броя от тези ускорители. Отбелязва се, че по-голямата част от сървърните графични ускорители се доставят на компании, предоставящи хипермащабни услуги за облачни калкулации. В същото време производителите на автентично съоръжение за сървъри като Dell, Lenovo и HPE изпитват усложнения да резервират задоволително графични процесори за изкуствен интелект и високопроизводителни калкулации, с цел да изпълнят поръчките си за доставка на сървъри, съгласно данните на експертите от Omdia.

Анализаторите предвиждат, че продажбите на графичните процесори за калкулации H100 и A100 на NVIDIA ще надвишават половин милион броя през четвъртото тримесечие на 2023 година В същото време търсенето на H100 и A100 остава толкоз огромно, че срокът за доставка на сървъри, основани на тях, набъбна до 52 седмици. В същото време Omdia отбелязва, че през 2023 година общите доставки на сървъри ще намалеят със 17-20% на годишна база, само че приходите в тази област ще се усилят с 6-8% през идващите финансови интервали.

Също по този начин би трябвало да се има поради, че доста от най-големите клиенти на профилираните ускорители H100 и A100 на NVIDIA интензивно работят по създаването на лични профилирани графични процесори за изкуствен интелект, високопроизводителни калкулации и графика. Това може да докара до спад в покупките от NVIDIA, защото тези компании минават към лични решения.

Omdia също по този начин предвижда, че пазарът на сървъри като цяло ще доближи 195,6 милиарда $ до 2027 година Основен мотор на този напредък ще бъде прекосяването към профилирани сървърни системи, употребяващи разнообразни копроцесори, ориентирани към характерни задания. Вече съществуват образци, като сървърите за изкуствен интелект на Amazon с 16 копроцесора Inferentia 2, сървърите за шифроване на видео на Гугъл с 20 VCU и чиповете за шифроване на видео и сървърите на Meta с 12 профилирани видеопроцесора. Интересът към потреблението на профилирани копроцесори, усъвършенствани за съответни задания, ще нараства с създаването на нови технологии за понижаване на разноските за тяхното произвеждане. Понастоящем главните области на приложение на тези чипове са изкуственият разсъдък и медиите, само че се чака в бъдеще те да намерят приложение и в други сегменти, като да вземем за пример ръководството на бази данни и уеб услугите.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР