През третото тримесечие на 2017 г. средната месечна работна заплата

...
През третото тримесечие на 2017 г. средната месечна работна заплата
Коментари Харесай

Заплатите в недвижимите имоти са нараснали най-много за година

През третото тримесечие на 2017 година междинната месечна работна заплата в България e 1037 лева и понижава по отношение на второто тримесечие на 2017 година с 0.3%.

Най-много се свиват в заплатите в икономическите действия „ Финансови и застрахователни дейности” - с 5.3%, и „ Операции с недвижими имоти” - с 4.9%, а най-голямо нарастване е регистрирано в активност „ Селско, горско и рибно стопанство” - със 7.5%, оповестяват от Национален статистически институт.

На годишна база - по отношение на третото тримесечие на 2016 година - междинната заплата се усилва с 10.2%. Най-значим е растежът в икономическите действия „ Операции с недвижими имоти” - с 13.5%, „ Административни и спомагателни дейности” - с 12.9%, и „ Други дейности” - с 12.6%.

Икономическите действия с най-високо средномесечно трудово заплащане на наетите лица по трудово и служебно правно отношение през третото тримесечие на 2017 година са „ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далеко-съобщения” - 2 346 лв., „ Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива” - 1 728 лв., „ Финансови и застрахователни дейности” - 1 718 лв..

Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите действия „ Хотелиерство и ресторантьорство” - 631 лв., „ Други дейности” - 743 лв., „ Строителство” - 814 лв..

Спрямо същия интервал на миналата година междинната месечна работна заплата през третото тримесечие на 2017 година в публичния бранш нараства със 7.9%, а в частния - с 11.0%.

Заетост

Наетите лица по трудово и служебно правно отношение към края на септември 2017 година понижават с 30.1 хиляди, или с 1.3%, по отношение на края на юни 2017 година, като доближават 2.31 милиона.

Спрямо края на второто тримесечие на 2017 година най-голямо понижение на наетите лица се следи в икономическите действия „ Хотелиерство и ресторантьорство” - със 17.7%, „ Култура, спорт и развлечения”- с 8.1%, и „ Операции с недвижими имоти” - с 3.5%, оповестиха от института. Най-голямо нарастване на наетите лица по трудово и служебно правно отношение е записано в активност „ Селско, горско и рибно стопанство” - с 4.0%.

В структурата на наетите лица по стопански действия максимален е относителният дял на наетите по трудово и служебно правно отношение в дейностите „ Преработваща промишленост” и „ Търговия, ремонт на коли и мотоциклети” - надлежно 22.1 и 17.0%.

В края на септември 2017 година спрямо края на септември 2016 година наетите лица по трудово и служебно правно отношение остават на същото равнище. Най-голямо понижение на наетите се следи в икономическите действия „ Селско, горско и рибно стопанство” - с 4.0 хиляди, и „ Търговия; ремонт на коли и мотоциклети” - с 3.7 хиляди, а най-голямо нарастване в „ Административни и спомагателни дейности” - с 5.6 хиляди. И в процентно изражение понижението е най-значително в икономическа активност „ Селско, горско и рибно стопанство” - с 5.0%, а нарастването - в „ Административни и спомагателни дейности” - с 4.9%.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР