През третото тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 3.9%

...
През третото тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 3.9%
Коментари Харесай

През юли-септември икономиката нараства с 3.9%

През третото тримесечие брутният вътрешен артикул (БВП) нараства с 3.9% по отношение на съответното тримесечие на миналата година и с 0.9% по отношение на второто тримесечие на 2017 година Това демонстрират сезонно изгладените данни на Националния статистически институт.

Според експресните оценки на Национален статистически институт за третото тримесечие Брутният вътрешен продукт в номинално изражение доближава 27.336 милиарда лв..

Реализираната добавена стойност е 23.408 милиарда лeвa. По детайли на крайното потребление максимален дял в Брутният вътрешен продукт заема крайното ползване (68.9%), което в стойностно изражение възлиза на 18.839 милиарда лв.. Бруто капиталообразуването е 4.990 милиарда лева и заема 18.3% условен дял в Брутният вътрешен продукт. Външнотърговското салдо е позитивно.

През третото тримесечие на 2017 година Брутният вътрешен продукт по сезонно изгладени данни нараства с 3.9% по отношение на същото тримесечие на миналата година. Брутната добавена стойност също се усилва с 3.9%.

Крайното ползване записва позитивен стопански напредък от 4.6%. Бруто образуването на главен капитал регистрира растеж с 4.2% през третото тримесечие на 2017 година по отношение на съответното тримесечие на миналата година. Износът и вносът на артикули и услуги се усилват надлежно с 4.4 и 6.2%.

Спрямо второто тримесечие по сезонно изгладени данни Брутният вътрешен продукт се усилва с 0.9%. За същия интервал брутната добавена стойност нараства с 0.5%.

Според експресните оценки на Брутният вътрешен продукт по детайли на крайното потребление през третото тримесечие на 2017 година принос за записания стопански напредък по отношение на второто тримесечие на 2017 година има крайното ползване - с 1.1%, и износът на артикули и услуги - с 3.2%.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР