През третата по-кратка седмица на месец май котировките на повечето

...
През третата по-кратка седмица на месец май котировките на повечето
Коментари Харесай

Цените на основните зърнени стоки по световните борси се покачват

През третата по-кратка седмица на месец май котировките на множеството от главните зърнени артикули на международните зърнени пазари продължиха да се движат нагоре, регистрират специалистите на Софийската стокова борса (ССБ).
Цената ФОБ на хлебната пшеница в Чикаго се увеличи с нови 11 $ до 269 $ за звук за доставка през юни, а Франция добави 6 евро до 243 евро за звук. Украйна и Русия излязоха от дългия застой с повишаване от надлежно 6 и 2 $ до надлежно 212 и 232 $ за звук.
Движението при царевицата, което преди също се повлия в посока нагоре, е по-обрано. В Съединени американски щати цената даже се намали с 2 $ до 199 $ за звук. Във Франция обаче тя скочи нагоре с 8 евро до 209 евро за звук. Също както при пшеницата, Русия добави 2 $ до 187 $ за звук.
Цената на ечемика в Украйна спря да стагнира, като означи растеж от 12 $ до 195 $ за звук за доставка през юни. Рапицата на " Юронекс " (Euronext) за доставка през август още веднъж влиза в тренд на чувствителни съмнения нагоре-надолу, като в този момент добави 5.75 евро към старите спадащи цени до 479.25 евро за звук. 
Контрактите за нерафинирано слънчогледово олио на борсата в Ротердам от началото на годината претърпяха голям брой съмнения и за доставка през юли тази седмица се раздвижиха с ново покачване от 10 $ до 1015 $ за звук. Рафинираната захар очевидно не съумява да се пребори с предходните рекордни намаления, само че тази седмица се пробва да се възвърне от забележимата загуба с покачване от 8,20 $ за доставка през август, достигайки 544.40 $ за звук на борсата в Лондон. На Софийската стокова борса търговията в подкръг " Зърно " остава спокойна, като котировките бяха леко във възходяща посока и единствено от страна на продавачите. Хлебна пшеница се оферираше в огромно количество на 388 лв. за звук, с доставка до покупател (DAP). При офертите " продава " за маслодаен слънчоглед имаше оферти от 790 до 820 лв. за звук. Царевица за незабавна доставка се оферираше в диапазона от 350 до 375 лв. за звук.
Цените на главните артикули са постоянни при същото равнище на началните цени. Олио в бутилки се продава на 2.20 лв. за литър, както и нерафинирано такова на 1750 лв. за звук. Продължава предлагането на жълт грах в биг бек по един звук при начална цена 1200 лв. за звук. 
На ССБ тази седмица се продадоха количества газ пропан бутан на 1030 лева./хил.л.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР