През тази седмица в Лондон беше продадена най-скъпата бутилка уиски

...
През тази седмица в Лондон беше продадена най-скъпата бутилка уиски
Коментари Харесай

Баровец си купи уиски за почти 3 млн. долара в Лондон

През тази седмица в Лондон беше продадена най-скъпата бутилка уиски в света. Тя коства 2,7 млн. $. Макар да минаха няколко дни от инфарктния търг, към момента не се знае кой е новият притежател на рядкото шотландско уиски. Това не е изненадващо, защото аукционната къща „ Сотбис ”, провела наддаването за бутилката, умее доста добре да пази анонимността на своите клиенти.

Често те са колекционери, които имат и други доста скъпи неща. „ Сотбис ” не за първи път чупи връх с продажбата на специфични питиета. Преди четири години съумя да продаде сходна бутилка с шотландско уиски за 1,9 млн. $.

Единичното малцово уиски „ Макялън ” от 1926 година е измежду най-търсените бутилки в света. То е отлежавало в букови бъчви в Шотландия цели 60 години и от него са налети едвам 40 бутилки. Те в никакъв случай не са били продавани, а са предлагани единствено на най-ценните клиенти на фамозната шотландска дестилерия. Затова, когато някоя от тях се появи на търг, ползата е огромен.

Експертът по уиски на „ Сотбис ” Джон Фаул споделя, че това е един от най-ярките моменти в неговата кариера. Продали са неповторимо уиски за два пъти по-висока сума от предстоящото. „ През 1986 година да имаш бутилка с уиски на 60 години е било в действителност нещо извънредно. Без никакво подозрение, за времето си това е била най-ценната бутилка с уиски, създавана в миналото. И към момента е. Това уиски е от бъчва номер 263. От това буре са били налети единствено 40 бутилки. Само 12 от тях имат този етикет ”, изяснява той.

Етикетите от бутиковата партида също са неповторими. 12 от тях, в това число този на най-скъпо продадената бутилка, са нарисувани от известния италианския художник Валерио Адами. Други пък са направени от известния английски занаятчия на четката сър Питър Блейк. Не се знае какъв брой от нарисуваните от италианския художник бутилки към момента са непокътнати. Твърди се, че една от тях е била унищожена по време на земетресение в Япония през 2011 година, а друга е изпита.

Уиски „ Макялън ” се прави от 1824 година в селце в североизточна Шотландия. То е измежду най-търсените малцови уискита в света. Появата на някои от старите му бутилки на търг постоянно провокира сензация и се продава за рекордни суми.
 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР