През тази седмица парламентът прие на второ четене промени в

...
През тази седмица парламентът прие на второ четене промени в
Коментари Харесай

Репортерски поглед: Какво засяга длъжниците след промените в ГПК

През тази седмица Народното събрание одобри на второ четене промени в гражданско процесуалния кодекс, които би трябвало по презумция да защитят правата на длъжника по отношение на кредитора. Най-важните промени обаче по този начин и не пристигнаха - остава институцията на безконечния дебитор, както и повишените права на банките. Какво ще се промени за длъжниците тогава, отговорът потърсиха Цветелина Катанска и операторът Богомил Големанов.

- Чакам, очаквам, очаквам Върховен касационен съд и да вземат пари, само че към този момент всичко ми е толкоз безразлично и пусто. Те няма да ми върнат нито здравето, нито нервите, нито разрушеното ми семейство, което направиха. Нищо, нищо няма да ми върнат, за едни 359 лв., да ми продадат жилище за 70 хиляди лв..

Историята на Руска Димитрова за жалост не е индивидуален случай, а характерен за корист с дълг. Доказва го и съда седем години по-късно, той се произнася в нейна изгода. Въпреки това тя се усеща омерзена и не желае да демонстрираме лицето ѝ. Руска взима заем от банка през 2009 година, с цел да извърши една своя фантазия - да има дребна парфюмерия. Като залог дава жилището си в Раднево, където живее с мъжа и децата си.
Десислава Филипова, юрист: Много фамилии се обърнаха към банките, получиха заеми, за които предоставиха големи обезпечения, гаранции, че тези заеми ще бъдат издължени, банките сами нарушаваха своите контракти като включваха в тях клаузи, които закона не разрешава и са оскъдни.
През 2010 лихвата на кредите на Руска се подвига, оттова и вноската и тя закъснява да заплати 359 лв. към банката за три месеца.

-През март месец събрах 2000 лв., а за 359 лв., аз от другари, от сътрудници, щях да ги събера, всеки може да ми услужи, само че никой не ме уведоми, че аз ги дължа тези пари, и също по този начин не бях известена, че на 20 май, те ми продават жилището.

Кога тъкмо е продаден апартаментът ѝ по този начин и не схваща,след фамилни кавги, там остават единствено мъжът и децата ѝ,които обаче били изгонени от новите притежатели.

-Вкарах ключа във вратата, не мога да отключа, превъртам, превътам, не може, чува се звук в жилището ми, свети, крещя боже апартаментът ми е продаден. тука има хора, тука живеят хора. Звъня, блъскам, никой не ми отваря, звъня на комшийката. Викам какво става тука, кой е в жилището ми. Тя се разплака комшийката, тъй като сме от едно село приятелки, вика Роси апартаментът ти е продаден вика може би преди три седмици. Вкарали са новите наематели, в жилището ми, при персоналните ми движимости, при мебелите ми, при облеклата на децата ми, всичко ми беше вътре.

След 5 години Руска печели делото против банката, само че животът и здравето ѝ към този момент са разрушени.
Десислава Филипова, юрист: И се получават парадокси, в които лица, набедени за длъжници печелят естествения развой, само че към този момент са изгубили своето имущество, само че законодателят в тази обстановка обслужи интереса на банките и остави на назад във времето, дребният, елементарния човек, както споделям банките имат привилегията да бъдат аристократите на Темида, до момента в който жителя получава останките, трохи от правдивост.
Случаи като този провокираха гласуваните промени в гражданско процесуалния кодекс. Резултатът обаче не се оказа толкоз огромен, колкото бяха авансово оповестените планове.
Марин Киров, юрист: Имиджово се разгласи, че този спор е за битка с банките, с монополните сдружения, а се сведе само до почистване на сметки с частното правосъдно осъществяване. Какво се промени? Длъжниците към този момент имат повече права. Могат да се извърнат към Върховния касационен съд, с цел да апелират осъществяването. Намаляват фрапантно таксите на частните правосъдни реализатори и се вкарват нови условия за приканване.
Различните наранени институции ги разчитат друго. Банките считат, че са станали изкупителната жертва.
Петър Андронов, ръководител на Асоциацията на банките в България: Всъщност сякаш банките по някакъв метод абсорбираха цялата отрицателна сила. Едно от нещата, които тези промени сигурно ще създадат, предвид на това да защитят повече длъжниците, е да удължат процеса на осъществяване, т.е. кредиторите, каквито и да са те, ще би трябвало да изгубят малко по-дълго време а може би и много по-дълго време в този установителен развой. Такива промени обаче същински се тестват в рецесия.
Частните правосъдни реализатори виждат ново деформиране - този път се губят права на кредиторите, а кредитори могат да са и елементарните хора, освен доставчиците на услуги и банките и двата образец с хора, претърпели злополука, които чакат своето обезщетение.
Георги Дичев, ръководител на Камарата на частните правосъдни реализатори: Камарата работи от години в тази посока, защото считаме, че Граждански процесуален кодекс беше залитнал в посока на кредитора, само че сякаш в този момент около този извънредно мощен популизъм, който се завихри по тематиката, леко махалото отиде в друга посока, тази на длъжника. Има доста позитивни промени за длъжника, само че има и такива, които слагат на тестване правата на кредиторите.
Един от предстоящите позитивни резултати е да се постави завършек на злоупотребите.

" Винаги съм твърдяла, че към частните правосъдни реализатори,разбира се не към всеки един от тях, приказвам за тези, които се заиграха с измами, има обръч от компании, от лица, които пазарят на безценица парцелите на длъжниците. "
Георги Дичев, ръководител на Камарата на частните правосъдни реализатори: Камарата в последните години води изключителна дисциплинарна политика, имаме ужасно доста санкции, единствено 10 лишавания от права имаме доказани от съда за последната година и половина, тъй че може би това ще е текст, който ще ни помогне да се почистим от недобросъвестни правосъдни реализатори. Според новите промени в Граждански процесуален кодекс, един път изгубил правото си да бъде частен правосъден реализатор, той в никакъв случай не може да си го върне.
" При частните правосъдни реализатори има към кой да се оплачеш, то при колекторите изобщо няма отбрана. "

Промените не засегнаха колекторските организации.
Пламен Кушев, юристконсулт на Асоциацията на колекторските компании Не е безконтролна активността на колекторските организации, ние сме поднадзорни на банков контрол на Българска народна банка и сме регистрирани като финансови институции. Могат да се извърнат и към Българска народна банка, могат да се извърнат и към всички правораздавателни органи в страната, в полицията, в прокуратурата, най-много могат да се извърнат към съда. Новите промени ограничиха доста таксите на частните правосъдни реализатори, само че не и тези на останалите налагащи заплащания.
" За страдание хонорарите за юристи и за юристконсулти не можаха да отпаднат. "

" Колеги бях създали изследване в други страни и то богати страни, бели западни страни, таксите там са доста по-ниски спрямо тук, където сме в тежко икономическо състояние. "

Съдебните реализатори са обезпокоени от смяната и виждат в нея популизъм и лов на вещици, тъй като таксите на правосъдните реализатори съгласно техните калкулации са една десета от всички налагани заплащания в процеса.
Георги Дичев, ръководител на Камарата на частните правосъдни реализатори: - Имаме терзание дали не се отиде прекомерно надалеч и до каква степен системата ще може да работи при тези тавани, които се вкараха.
Досега в практиката е имало фрапиращи случаи.
Ивайло Илиев, ръководител на Сдружение Покана за непринудено осъществяване: Има хора, които поради дълг от 15 лв., ще ви опиша един случай, забравена да бъде платена вноска за интернет, този същия дълг поради насъбраните такси и вноски в районния съд, след това при ЧСИ към този момент е повишен на 1245 лв..
И след измененията остава огромният проблем - безконечният дебитор.

Депутатите отхвърлиха да вкарат дефинитивна десетгодишна отминалост, липсва и закон за персоналния банкрут, тъй че измененията не би трябвало да ви успокояват, от задълженията си няма по какъв начин да избягате.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР