През тази нощ астрономите от цял свят ще наблюдават удивително

...
През тази нощ астрономите от цял свят ще наблюдават удивително
Коментари Харесай

Вълнуващо небесно зрелище: Очаква ни силен метеоритен дъжд

През тази нощ астрономите от целия свят ще следят изумително по своята хубост събитие.

Метеоритният поток Леониди  ще доближи своя пик на 18 ноември. Най-добрата панорама на падащи звезди се чака в северното полукълбо.

Леоноди е метеоритен поток, който нормално се появява през ноември в съзвездието Лъв. Получава се блестящо и доста красиво зарево. Падащите звезди идват от опашката на  кометата Темпъл-Тътъл . Най-малките от тях имат размер на песъчинка и изгарят.

Метеорити може да са помогнали изискванията на Земята да станат подобаващи за живот

„ Очакват се към 15 метеора на час. Звездният поток Леониди се следи най-добре  при ясно време заран  (след среднощ и преди изгрев слънце) над източния небосвод, когато съзвездието Лъв се издига високо над него “, прецизират астрономите.

Леонидите  са ярки и бързи бели метеори. На всеки 33 години кометата се доближава до Слънцето, което ускорява наблюдението на звездите на Земята. Така през 1833 година, по време на най-яркия звездопад на Леонидите, жителите на нашата планета следят по едно и също време хиляди светещи следи в небето.

Очевидците, впечатлени от честотата на проблясъците, съпоставят протичащото се със приблизително мощен снеговалеж. През 1966 година очевидци на метеоритния дъжд Леониди преброяват 10 000 метеора в границите на един час – това са 2-3 проблясъка в небето в секунда.

Учените предвиждат, че  следващата мощна метеорна буря  от Леонидите ще се случи  през 2099 година

dariknews.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР