През тази година Инспекцията по труда ще засили усилията си

...
През тази година Инспекцията по труда ще засили усилията си
Коментари Харесай

Инспектори по труда погват работодатели, наемащи хора без договори

През тази година Инспекцията по труда ще ускори напъните си за битка с недекларирания труд, сподели шефът на службата във Враца Румен Младенов. Планирана е специфична акция за надзор на работодатели, при които през 2021 година повече от един път е открито, че работят лица без трудови контракти.
През миналия месец във Враца инспекторите са открили единствено едно такова нарушаване.
През актуалната година бъде извършена инспекционна акция в действия със сезонна претовареност, при която рискът от работа на черно е доста висок - хотели, заведения за хранене и питейни заведения. Запазват се и специфичните ограничения в проекта, гарантиращи масирани инспекции целогодишно във връзка с законосъобразното наемане на работна ръка във всички стопански действия, както и засилен надзор в секторите „ Строителство “ и „ Селско стопанство “.
Данните от инспекционната активност на организацията за секторите „ Строителство “ и „ Селско стопанство “, както и разнообразни проучвания, демонстрират, че работодателите в тях са по-склонни да употребяват недеклариран труд. В Строителството е висок и рискът по повод обезпечаването на здраве и сигурност при работа и от трудов травматизъм. През 2022 година в бранш „ Селско стопанство “, с изключение на в растениевъдството, при контрола ще бъде подчертано и върху изискванията на труд и законосъобразното наемане на работна мощ и в отглеждането на животни. ИА ГИТ припомня на земеделските стопани, които отглеждат плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула и тютюн, че могат да наемат законосъобразно работна мощ посредством трудови контракти за краткотрайна сезонна селскостопанска работа. По план „ Оптимизация и нововъведения в ИА ГИТ “ е надграден софтуерът, посредством който мостри на така наречен еднодневни контракти могат да се декларират онлайн когато и да е, даже в извънработното за администрацията. Помощник-инспектори, назначени по плана, който е финансиран от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд, могат да дават на земеделските стопани информация и да показват функционалностите на софтуера, които улесняват администрирането на договорите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР