През тази година България бележи лек спад на и без

...
През тази година България бележи лек спад на и без
Коментари Харесай

България плаща за руския газ двойни цени на пазарните в ЕС

През тази година България бележи лек спад на така и така ниското си ползване на природен газ, а преносът на съветски газ през територията ни сега е намалял двойно. В същото време българските консуматори заплащат двойно по-високи цени за синьото гориво по отношение на постиганите пазарни на европейския газов хъб в Баумгартен (Австрия), а на по-ликвидния газов център в Холандия цените са още по-ниски поради растящия експорт на полутечен газ от Съединени американски щати.

България има късмет да реализира по-добри цени на газа по отношение на сегашните 266 $ за 1000 куб. м, откакто обаче осъществя газовата връзка с Гърция, газовата борса, хъба " Балкан " и даже противоречивия съветски газопровод " Турски поток ", разяснява ръководителят на Балканската и Черноморска петролна асоциация (БЧПА) Валентин Кънев. Той взе участие в полемика за проблемите на петролните и газови пазари, проведена от Българската петролна и газова асоциация във вторник.

По думите му, държавният газов снабдител " Булгаргаз " би трябвало да си изиграе добре картите в провежданите договаряния с " Газпром " за смяна на съществуващия контракт, както и да е по-активен в търсенето на различни доставки на доста по-ниски цени от газпромовските. Кънев даже разяснява, че при извънредно ниските пазарни цени на втечнения газ, " Булгаргаз " даже може да си разреши с икономиите да покрива заплащанията към съветския снабдител по клаузата " вземай или плащай ".

319 млн. $ повече за газ в последните 6 години

Като образец той даде оповестените от " Булгаргаз " реализирани по-ниски с 10 % цени на различен вносен газ посредством търг, извършен напролет и посредством непосредствено договаряне с търговци. Все отново Кънев посочи, че тази информация няма по какъв начин да бъде доказана, защото договорите са секрети, както и че цитираните от него двойно по-ниски цени в Баумгартен не включват разноските по преноса. Дори и освен това състояние, по калкулации на БЧПА, в последните шест години България е платила 4.680 милиарда $ за природен газ , което е с 319 млн. $ повече, в сравнение с в случай че го беше купила от централно-европейския хъб в Австрия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР