През следващото денонощие ще остане ветровито, със силен южен вятърНационалният

...
През следващото денонощие ще остане ветровито, със силен южен вятърНационалният
Коментари Харесай

НИМХ: Жълт и оранжев код за цялата страна утре

През идващото денонощие ще остане прохладно, със мощен южен вятър

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) разгласи за на следващия ден, 18 януари, жълт и оранжев код за мощен вятър. Кодовете са в действие за всички области на страната.

Това се показва в картата с предупредителните кодове за рисковите метеорологични феномени, оповестена в уеб страницата на Национален институт по метеорология и хидрология.

Областите с жълт код за мощен вятър са:

Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Добрич, Кюстендил, Пазарджик, Плевен, Перник, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, София, София град, Стара Загора, Търговище, Шумен, Ямбол.

Областите с оранжев код за мощен вятър са:

Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Хасково и Кърджали.

През идващото денонощие ще остане прохладно, със мощен южен вятър, оповестиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), представени от Българска телеграфна агенция.

Атмосферното налягане е по-ниско от междинното за месеца и ще продължи да се намалява.

Облачността ще бъде по-често забележителна и на обособени места, основно от южната страна на планините, ще превали дъжд.

Остава топло, изключително в Източна България и регионите, ситуирани покрай северните скатове на планините. Минималните температури ще са най-вече сред 7° и 12°, оптималните ще са най-вече сред 15° и 20°, в София минимална - към 5°, оптималната - към 15°.

Над Черноморието облачността ще е променлива, постоянно забележителна. Ще бъде прохладно с сдържан, краткотрайно мощен вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще са 13°-18°. Температурата на морската вода е 8°-9°. Вълнението на морето ще се усили и ще бъде 3-4 бала.

Над планините ще бъде най-вече облачно и тук-там ще има превалявания от дъжд, над 1800 метра - от сняг. Ще бъде прохладно с плевел, по високите и открити елементи ураганен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 5°, на 2000 метра - към 0°.

В четвъртък ще остане доста прохладно, със мощен, тук-там в Източна България и по северните скатове на планините - плевел. Ще бъде най-вече облачно. В Западна България и планините ще има и превалявания от дъжд, над 1800-2000 м - от сняг, в обособени региони ще са обилни по количество. Доста топло за втората половина от януари с минимални температури сред 8° и 13° и оптимални - сред 15° и 20°.

В петък в цялата страна ще има превалявания, повече по количество и на повече места ще са в Западна и Южна България. В западната половина от страната вятърът ще отслабне и ще се ориентира от северозапад, с него ще проникне леден въздух.

С понижението на температурите, по-късно денем и в по-ниските планински региони и високите полета дъждът ще минава в сняг.

В Източна България ще продължи да духа сдържан и мощен юг-югозападен вятър и там температурите ще останат над 10°, а преваляванията ще са слаби и на обособени места.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР