През следващото денонощие преносът на въздушни маси над страната от

...
През следващото денонощие преносът на въздушни маси над страната от
Коментари Харесай

Април започва със силен вятър, който носи прах от Сахара

През идващото денонощие преносът на въздушни маси над страната от юг-югозапад ще се продължи и концентрацията на прахуляк от Сахара ще е висока , оповестиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Ще духа сдържан, в Източна България и северно от планините мощен и стремителен южен вятър - фьон. Облачността над страната ще е променлива, след обяд над Западна България по-често забележителна, купеста и купесто-дъждовна. На места, основно в западната половина от страната ще превали временен дъжд с гръмотевици. Ще се задържи топло с оптимални температури сред 20° и 25°, а минималните ще са сред 9° и 14°. В София минималната температура ще е към 10°, оптималната - към 20°. Атмосферното налягане ще продължи да се намалява и ще бъде доста по-ниско от междинното за месеца.
 карта на рисковите феномени Национален институт по метеорология и хидрология

За 1 април е разгласен жълт и оранжев код за мощен и плевел вятър в цялата страна. Оранжев код за силен вятър в обособени региони с пориви над 25 m/s е разгласен за областите Габрово, Велико Търново, Търговище, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали. За всички останали области е в действие жълт код за мощен вятър от юг-югозапад с пориви до 20-22 m/s.

Над Черноморието облачността ще е променлива, намаляваща към и след обяд до слънчево време. Ще духа мощен югозападен вятър. Максимални температури на въздуха: 20°-24°, по носовете - по-ниски. Температурата на морската вода е 6°-8°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала. 

В планините ще продължи да духа плевел до ураганен югозападен вятър. Облачността ще е променлива, след обяд в масивите от западната половина от страната забележителна, купеста и купесто-дъждовна. На места ще превали временен дъжд, по най-високите върхове - сняг; ще има и гръмотевична активност. Максимална температура на височина 1200 метра към 15°, на 2000 метра - към 7°. 

През почивните дни времето ще остане доста динамично. В събота вятърът краткотрайно ще отслабне и в Дунавската низина ще бъде от запад-северозапад, само че по-късно денем още веднъж ще стане югозападен и ще се усили. Облачността ще е променлива, по-често забележителна след обяд, когато тук-там в Западна и Централна България ще бъде с краткотрайни превалявания, по-интензивни в Югозападна България; ще има и гръмотевична активност. Температурите ще стартират да се намаляват и оптималните ще са най-вече сред 17° и 22°. 

През нощта против неделя и в неделя със мощен вятър от запад-северозапад ще нахлува леден въздух и температурите бързо ще се намалят. Остава с нараснала възможност за превалявания от дъжд, в планините - от сняг, само че със захлаждането и в регионите до към 600-800 метра е допустимо да превали сняг. Ветровито ще бъде около Дунав, в останалата част от страната вятърът ще стартира да отслабва.

Подробна информация за времето през днешния ден и прогнозата за 10 дни напред вижте на
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР