През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия отново ще се определят

...
През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия отново ще се определят
Коментари Харесай

Агрометеорологична прогноза: Още пет дни адска жега

През идващия седемдневен интервал агрометеорологичните условия още веднъж ще се дефинират от изсъхнало и горещо време, а в по-голямата част от полските региони - и при задълбочаващ се недостиг на почвена влага. За Пловдивска област оптималните температури ще стигат 36 градуса. Леко заоблачаване се чака в четвъртък и петък, само че това няма да намали живака.

Прогнозираните рисково високи оптимални температури за страната, до 38-40 градуса, ще нарушават естествения ход на вегетационните процеси, ще имат отрицателно влияние върху цъфтежа и оплождането при зеленчукови култури от късното полско произвеждане, сочи агрометеорологичната информация на Национален институт по метеорология и хидрология.

В началото на август дефицитът на почвена влага ще постанова повишение на поливните правила при вторите култури и при по-късните хибриди царевица, при които ще се реализира образуване и наливане на зърното. През интервала при средноранните хибриди царевица ще се следи фаза млечна зряла възраст, а при ранните - преход от млечна към восъчна зряла възраст. В средата на първото десетдневие на август слънчогледът на обособени места в южните региони ще встъпи във фаза узряване.

През идващия интервал тук-там в Дунавската низина, в част от централните и южните региони на страната (Плевен, Ловеч, В.Търново, Свищов, Русе, Силистра, Пловдив, Пазарджик, Хасково, Сливен), където през последните две десетдневия не са регистрирани превалявания, задълбочилото се засушаване ще сложи под въпрос оцеляването на част от късните пролетните култури отглеждани при неполивни условия. В тези региони отсъствието на влага и в по-дълбоките почвени пластове ще се отрази неподходящо на късните сортове овошки и лози, които са в развой на наедряване на плодовете.

В началото на август остава висок рискът от пораждане на пожари и изискванията ще бъдат несъответствуващи за привършване на жътвата на пшеницата и за осъществяване на механизирани почвообработки.

Растителнозащитните пръскания през месеца би трябвало да се организират през хладните часове на деня с препарати с подобаващ карантинен период, съгласуван с интервала на узряване на културите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР