През следващите няколко десетилетия броят на родените деца в повечето

...
През следващите няколко десетилетия броят на родените деца в повечето
Коментари Харесай

Населението на 97% от страните по света ще спадне до 2100 г.

През идващите няколко десетилетия броят на родените деца в множеството елементи на света ще намалее фрапантно, което ще докара до „ забележителна обществена смяна “ на планетата.

Спадът в раждаемостта се обрисува толкоз огромен, че над 3/4 от страните няма да могат да поддържат броя на популацията си до 2050 година С други думи, популацията им ще намалее. До края на века повече от 97% от страните и териториите ще се сблъскат с този проблем.

Това е главният извод от ново изследване на световните равнища на раждаемост – междинният брой деца, които се раждат от една жена през целия ѝ живот – на Института за здравни индикатори и оценка (ИЗПО) към Медицинския факултет на Вашингтонския университет.

Вероятно по този начин ще се получи „ демографски разграничен свят “. Въпреки че съгласно прогнозите раждаемостта ще намалее в множеството елементи на света, в редица страни с ниски приходи, най-вече в Западна и Източна Африка на юг от Сахара, ще се следи внезапно повишение на така и така релативно високата раждаемост.

Очаква се до края на века към 77% от ражданията да се случат в страни с ниски и междинни приходи. Например през 2021 година 29% от бебетата в света са родени в Субсахарска Африка, само че се чака до 2100 година този дял да нарасне до над 54% от бебетата.

„ През 21-ви век сме изправени пред забележителни обществени промени. Светът ще се оправи по едно и също време с „ бейби взрив “ в някои страни и „ бейби бъст “ в други “, споделя професор Щайн Емил Волсет, старши създател от ИЗПО.

„ Докато по-голямата част от света се бори със сериозните провокации пред икономическия напредък, свързани с намаляването на работната мощ, и с това по какъв начин да се грижи и да заплаща за застаряващото население, доста от най-ограничените във връзка с ресурсите страни в Африка на юг от Сахара ще се борят с това по какъв начин да поддържат най-младото и най-бързо растящо население на планетата в едни от най-нестабилните в политическо и икономическо отношение места на Земята, които са подложени на непрекъснат топлинен стрес и компликации в здравната система. “

В светлината на своите констатации откривателите настояват, че би трябвало да стартираме да планираме това бъдеще занапред. Те считат, че намаляването на раждаемостта ще докара до понижаване на броя на популацията в 76% от страните, в случай че това не бъде обезщетено с имиграция или политики, които оферират по-голяма поддръжка за родителите – макар че ръководството на казуса няма да е елементарно.

„ Няма едно решение “, изяснява съавторът на отчета доктор Наталия В. Бхатачарджи, водещ академик от ИЗПО.

„ Социалните политики за възстановяване на раждаемостта, като да вземем за пример повишен наставнически отпуск, безвъзмездни грижи за децата, финансови тласъци и спомагателни трудови права, могат да обезпечат дребен подтик на раждаемостта, само че множеството страни ще останат под равнищата. А откакто популацията на съвсем всяка страна намалее, ще стане належащо да се разчита на отворена имиграция, с цел да се поддържа икономическият напредък. Страните от Субсахарска Африка разполагат с жизненоважен запас, който застаряващите общества губят – младото население “, добави тя.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР