През следващите дни започва реалното изкупуване на зърно за държавния

...
През следващите дни започва реалното изкупуване на зърно за държавния
Коментари Харесай

Максимум 1400 лв. за тон слънчоглед ще дава държавата

През идващите дни стартира действителното изкупуване на зърно за държавния запас, като за задачата по сметката на Министерството на земеделието към този момент са преведени 1,1 млн. лв.. Последно страната ще купува 750 000 тона хлебна пшеница и 325 000 тона маслодаен слънчоглед, който ще се преработи за олио посредством обособена намеса, разгласи агроминистърът Иван Иванов по Нова нюз. Според анализите на министерството новата годишна продукция от есенните култури ще бъде добра, а към този момент изискванията за пролетниците също са обещаващи. По думите на земеделския министър сега се е успокоило и повишеното търсене на слънчоглед, подбудено от войната в Украйна.
Максимум 1400 лева на звук слънчоглед ще дава страната. Пшеницата ще стартира да се изкупува от 570 лева на звук. " Ще създадем съответните тръжни сесии, които имат минимална и оптималната цена. Ние не задължаваме зърнопроизводителите да продават. Огромната част от зърното към този момент е в ръцете на търговците. Тук е мястото да направя зов към тях да бъдат национално виновни, тъй като в последна сметка от техните дейности зависи продоволствената сигурност на страната ", сподели министър Иванов. Той разгласи, че е основана работна група с представители на министерството, Държавния запас, ДАНС, Национална агенция за приходите и други структури, с цел да има цялостна бистрота, а от организацията по храните, Областните дирекции по земеделие, Изпълнителната организация по сортоизпитване, апробация и семеконтрол ще наблюдават качеството на изкупуваното зърно.
Иванов увери, че няма да има комисиони при изкупуването на зърното. " Ще работим по контракт с Държавния запас и ще водим договаряния със Софийската стокова борса за ограничение на спомагателните такси ", добави агроминистърът.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР