През следващите дни се очакват различни по сила и интензитет

...
През следващите дни се очакват различни по сила и интензитет
Коментари Харесай

Какво да правим при внезапни тежки метеорологични условия?

През идващите дни се чакат разнообразни по мощ и интензитет метеорологични феномени, а спазването на няколко елементарни правила може да защищити нас, нашите близки и имущество, оповестява Министерство на вътрешните работи.

 Над 50 избавителни интервенция са извършени в страната до обяд
Над 50 избавителни интервенция са извършени в страната до обяд

Към момента пожарникари и спасители спомагат за премахване на проблеми с електрозахранването на 28 обитаеми места

При възникването на изобилен снеговалеж, снегонавявания и мощен вятър специалистите поучават:
Ако не е извънредно неотложно, отложете пътуването си - допустимо е за избран интервал от време част от пътищата да се окажат затворени заради навявания. Ако въпреки всичко решите да тръгнете с автомобил, проверете дали имате задоволително гориво, въже, лопатка, фенерче и секира. Гумите би трябвало да не са доста напомпани, поставете вериги. Изберете първокласните пътища, те се почистват с преимущество. Карайте постепенно и внимавайте, когато минавате около здания, електропроводи и дървета. Облечете топли облекла и подобаващи обувки, вземете със себе си задоволително вода и храна. Ако по пътя забележите затрупани коли, маркирайте мястото и незабавно съобщете за това на тел. 112. В случай че сте затънали в навявания от сняг, завържете дреха с ослепителен цвят на антена, странично огледало или на друго уместно място, с цел да бъде видян автомобилът ви. Окажете помощ на изпадналите в неволя. Измръзналите елементи на тялото се разтриват със алкохол и леко се масажират. Не разтривайте със сняг - тялото в допълнение се охлажда и може да се нарани кожата. Не спирайте да почивате навън. Ако ситуацията се усложнява, преустановете пътуването - спрете в най-близкото обитаемо място. Когато би трябвало да вървите пешком се екипирайте с подобаващи обувки и топли облекла. Избягвайте да се придвижвате сами, движете се надалеч от здания, електропроводи, стълбове и дървета, вземете ограничения срещу измръзване на крайниците. Носете медикаменти и термос с чай или други топли и подсладени питиета.
 Студ и вятър, преваляванията отслабват
Студ и вятър, преваляванията отслабват

Жълт код за ниски температури в цялата страна…

При възникването на мощен вятър и смерч специалистите поучават:
Ако сте в къщи, изключете тока, водата и газта, затворете компактно вратите и прозорците; Не оставайте навън, незабавно потърсете място за заслон, тъй като има заплаха от падащи парчета от постройките и други предмети, които могат да ви наранят. Смерчът визира най-често покривните структури и горните етажи; Ако сте надалеч от вкъщи си, влезте в социална постройка, подлез, потърсете сигурен заслон. Ако сте на път, спрете автомобила навън място, надалеч от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Потърсете заслон! Ако сте на полето или в планината, потърсете ниски места до отминаване на заплахата.
 Пътната конюнктура е усложнена, само че нещата се възстановяват
Пътната конюнктура е усложнена, само че нещата се възстановяват

Магистралите са отворени за всички транспортни средства
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР