През следващите 24 часа Балканите ще попадат под влиянието на

...
През следващите 24 часа Балканите ще попадат под влиянието на
Коментари Харесай

Зимата се завръща с пълна сила

През идващите 24 часа Балканите ще попадат под въздействието на разширяващ се антициклон от запад

През нощта против петък облачността в страната ще се раздра, а тук-там в планинските региони и Предбалкана ще превалява слаб сняг. Вятърът ще отслабне и ще е безшумно. Минималните температури ще се намалят и ще останат по-ниски от климатичните правила за началото на март.

Очакваните минимални градуси в страната ще са сред минус 4° и плюс 2°С, като още веднъж по-хладно ще се задържи в планинските региони и котловините от Западна България и Средногорието – до минус 5-6°С. Най-високи чакаме да са минималните стойности по Черноморието– до 1-2°С, написа.

През деня времето в страната последователно ще се усъвършенства и облачността в доста региони ще се раздра до слънчево.

Разваляне на времето чакаме в следобедните часове

Тогава облачността в Западна България още веднъж ще се усили и до вечерта ще стартират нови превалявания в Югозападна България. Вятърът в западната половина на Дунавската низина ще се усили до изтощен и ще е от северозапад.

Преобладаващите оптимални температури едва ще се покачат и ще са сред 5 и 10°С. Най-високи ще са стойностите в Северозападна България и региона на Сандански до 9-11° С. Най-хладно през целия ден ще се задържи в Североизточна България и планинските региони от Западна България – до 4-9°С.

Времето в планините ще остане с променлива облачност и на доста места основно в Рило-Родопската област ще стартират нови превалявания от сняг. Ще духа сдържан вятър от запад-северозапад. Максимална температура на височина 1200-1300 метра към минус 2 и плюс 1°, на 2000 метра - към минус 9°.

По Черноморието облачността до обяд ще се раздра, само че идва ново повреждане на времето в следобедните часове над югоизточното крайбрежие. Очакваме слаби превалявания от дъжд и намаляване на температурите. Ще духа слаб най-вече източен вятър. Максималните температури ще бъдат сред 5° и 8°.

Времето в София до обяд ще е с раздрана облачност, която ще понижава до слънчево. Влошаване на времето чакаме в следобедните часове. Облачността от югозапад още веднъж ще се усилва и до вечерта ще стартират слаби превалявания от сняг. Сутрешните температури в столицата ще са относително ниски за март месец – към минус 2°С. Следобед оптималните температури на въздуха едва ще се покачат, само че ще доближат стойности до едвам 4° и 5°.

Прогноза за ФПЧ - Не се чакат замърсявания в огромните градове - равнищата на фини прахови частици в атмосферата ще са в норма.

През идващите 24 часа Балканите ще попадат под въздействието на разширяващ се антициклон от запад. Температурите последователно ще се покачат, само че ще останат по-ниски от климатичните правила за началото на март. Влошаване на времето чакаме в Централна и Северна Гърция, а до вечерта преваляванията ще обзет и Южна България.

Повече слънчеви часове чакаме в северозападните и южните региони от полуострова, само че облачността там ще е раздрана.



През идващите 72 часа синоптичната конюнктура на Балканите ще се утежнява. Очакваме да се образува нов средиземноморски циклон позициониран над Йонийско море, а по адриатическото крайбрежие и Егейско море да паднат обилни превалявания от дъжд. Силни снежни стихии са вероятни в Динарските планини.

Предупреждение за рисково време

Оранжев код: Валежите на доста места ще са обилни, а по-късно денем ще са повсеместни и обложни. Те ще са съпроводени от мощни пориви напразно и гръмотевична активност над Гърция и Егейско море. Очакваните превалявания за целия интервал ще доближат до 40-50 л./кв.м.

Предупреждение за сняг

За планините е издадено предизвестие за вероятни виелици и за предстоящи интензивни превалявания от сняг. Снеговалежите ще са съпроводени от мощни пориви напразно. Според моделите, снежната завивка може да надмине 20-30см. и да докара до затваряне на пътища. Предупреждението е маркирано на картата с тъмносин цвят.

По-слаби превалявания от сняг чакаме в регионите със светлосин цвят, като снежната завивка там ще доближи до 10 см.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР