През следващата седмица ще стартира обществената поръчка за изграждането на

...
През следващата седмица ще стартира обществената поръчка за изграждането на
Коментари Харесай

До дни стартира обществената поръчка за изграждането на „Струма“ през Кресненското дефиле

През идната седмица ще започва публичната поръчка за построяването на лот 3.2 на Автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле за над 800 млн. лева, съобщи ръководителят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Светослав Глосов в ефира на телевизия Bulgaria on Air, оповестиха от пресцентъра на АПИ. Крайният период за завършването на автомагистралата е 2023 година .
Глосов напомни, че преди седмица започва строителството на сектора Белокопитово – Буховци в посока София, който в границите на година и половина ще бъде приключен. Очаква се идващия летен сезон да е подготвена и правата от Ябланица до Боаза. Работата на нея стартира в края на март и до момента са изпълнени над 35-38% от строителните действия. Когато бъде подготвена " Хемус " от София до Варна, при съблюдаване на разпоредбите за придвижване, ще се стига за 4-5 часа, като с това ще се спестят най-малко 2 часа на пътуващите, сподели инж. Глосов.
Относно положението на мостовите уреди по автомагистралите " Хемус " и " Тракия " инж. Глосов акцентира, че пътната организация от няколко години работи по обновяването на оборудванията и всички виадукти по автомагистралите и първокласни и второкласни пътища са обследвани. Направеният разбор демонстрира, че 17 виадукта се нуждаят от възстановителни действия.
В момента на „ Хемус “ се ремонтират виадуктите " Потоп “ при 19-ти км, „ Коренишки дол “, както и оборудването при 33-ти км - преди тунел „ Витиня “. На Автомагистрала „ Тракия “ се работи на два уреди - при км 37, което беше компрометирано след преливането на общински язовир при Ихтиман, и при км 20-ти. Председателят на УС на АПИ заяви, че на Автомагистрала „ Хемус “ следва да се ремонтират още оборудването при 37-ми км и виадуктът „ Разлив “ при 51-ви км. Отделно към този момент се работи и на неремонтираната тръба за София на тунел „ Витиня “. Той уточни още, че 8-10 години е срокът, в който е нужно да се правят периодически ремонтни действия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР