През септември банковото кредитиране за бизнеса се забави рязко, показват

...
През септември банковото кредитиране за бизнеса се забави рязко, показват
Коментари Харесай

ЕЦБ отчита рязко забавяне на бизнес кредитирането в еврозоната през септември

През септември банковото кредитиране за бизнеса се забави внезапно, демонстрират последни данни на Европейската централна банка, които алармират, че отслабването на стопанската система на еврозоната в последна сметка стартира да се отразява отрицателно и на отпущането на заеми на европейските компании, съобщи БНР.

Растежът на кредитирането на нефинансовите компании в еврозоната се забави през септември до 3,7% на годишна база от посткризисния пик от 4,3%, доближат месец по-рано (второ най-силно покачване от май 2009-а година след подобен по мярка напредък и през септември 2018-а година).

По принцип стопанската система на еврозоната зависи много мощно от способността за финансиране, като този вид данни на ЕЦБ се смятат за добър знак за икономическото здраве и за бъдещите бизнес вложения.

Банковите заеми за семействата пък набъбнаха през септември за втори следващ месец с 3,4% (най-солидно покачване от началото на 2009-а година).

Въпреки че банковото кредитиране в еврозоната се възвърне след края на 2014-а година, то остава надалеч под предкризисните равнища. През 2007-а година и през първата половина на 2008-а година банковото кредитиране на предприятията нарастваше приблизително с цели 12 на 100.

Общото кредитиране на частния бранш се усили през септември с 3,2% годишно след покачване с 3,1% през август.

Надявайки се да oграничи стопански спад, през септември ЕЦБ утвърди нова скица на стимулиращи ограничения, ориентирана частично към комерсиалните банките, тъй че те да продължат да дават евтини заем на действителната стопанска система, макар че към момента не може да се материализира дълго чаканото икономическо възобновяване на еврозоната.

Растежът на паричната маса в еврозоната през септември също се забави, като това е знак, който постоянно предвещава бъдещата кредитна интензивност.

Според оповестените в понеделник данни на ЕЦБ паричната маса (индексът М3) в еврозоната набъбна през септември с 5,5% на годишна база, само че след покачване с 5,7% през август, като на тримесечна осреднена база (за интервала юли - септември) паричната маса също набъбна с 5,5%. По този метод растежът на паричната маса се задържа над значимото целево равнище на ЕЦБ за покачване с 4,5%, отговарящо на мандата на централната банка за ценова непоклатимост в границите на еврозоната. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР