През септември 2022 г. общият показател на бизнес климата се

...
През септември 2022 г. общият показател на бизнес климата се
Коментари Харесай

Бизнес климатът се подобрява, но 2/3 от търговците на дребно очакват увеличение на цените до края на годината

През септември 2022 година общият индикатор на бизнес климата се усилва с 0.8 пункта в сравнение с август. Повишение на индикатора се следи в индустрията, търговията на дребно и бранша на услугите. Единствено в строителството бизнес климатът се намалява. Най-сериозният проблем за развиването на бизнеса във всички браншове обаче остава несигурната икономическа среда, съобщават от Националния статистически институт.  

Съставният индикатор " бизнес климат в индустрията "  нараства с 0.5 пункта главно заради удобните оценки на промишлените бизнесмени за актуалното бизнес положение на предприятията. Същевременно обаче актуалната индустриална интензивност се прави оценка като резервирана, като и прогнозите за активността през идващите три месеца се утежняват.

Несигурната икономическа среда и дефицитът на работна мощ остават главните фактори, затрудняващи активността на предприятията, като през последния месец се регистрира усилване на негативното им влияние, регистрират от Национален статистически институт.

Очакванията на мениджърите по отношение на продажните цени в индустрията през идващите три месеца са в посока на нарастване. 



При търговията на дребно бизнес климатът се повишава с 2.6 пункта, което се дължи на усъвършенстваните оценки и поблагоприятните упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията, регистрират от Националния статистически институт. 

Мненията им по отношение на размера на продажбите и поръчките към доставчиците през идващите три месеца са също по-позитивни. Несигурната икономическа среда, конкуренцията в сектора и незадоволителното търсене остават главните спънки за активността на предприятията, като спрямо август се следи понижение на отрицателното им въздействие. 

Относно продажните цени 39.6% от търговците на дребно предвиждат те да се покачат през идващите три месеца. 

Национален статистически институт регистрира повишаване от 1.6 пункта на бизнес климата в бранша на услугите  в резултат на оптимистичните оценки на мениджърите за актуалното бизнес положение на предприятията. По отношение на търсенето на услуги актуалната наклонност се прави оценка като удобна, до момента в който упованията за идващите три месеца остават резервирани.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в сектора и дефицитът на работна мощ не престават към момента са най-сериозните усложнения за развиването на бизнеса. Според анкетата делът на мениджърите, които чакат продажните цени в бранша на услугите да се усилят през идващите три месеца, е 20.9%. 

Бизнес климатът в строителството  се намалява с 1.1 пункта в резултат на песимистичните упованията на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца. 

По-умерени са и прогнозите им за строителната интензивност през идващите три месеца, като анкетата регистрира и нарастване на броя на клиентите със закъснения в заплащанията, прецизират от Национален статистически институт. 

Най-сериозните проблеми за развиването на бизнеса в бранша не престават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда, цените на материалите и дефицитът на работна мощ. По отношение на продажните цени в строителството 42.0% от мениджърите плануват те да се усилят през идващите три месеца. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР