През седмиците, предхождащи инвазията на Русия, високопоставени украински опозиционни политици

...
През седмиците, предхождащи инвазията на Русия, високопоставени украински опозиционни политици
Коментари Харесай

Силните и слабите страни на Володимир Зеленски

През седмиците, предхождащи нашествието на Русия, високопоставени украински опозиционни политици и някогашни министри бяха изпълнени с отчаяние. Те умоляваха президента Володимир Зеленски да се срещне с тях - нещо, което той не беше направил след безапелационната си изборна победа преди съвсем две години, написа европейската редакция на " Политико ".

Те също по този начин упорстваха да се усили финансирането на въоръжените сили на страната от месеци, настоявайки резервистите на Украйна да бъдат извикани, защото предизвестията на Съединени американски щати за инвазия се ускориха - инвазия, която Зеленски към момента смяташе за малко евентуална. Те желаеха интензивно военно обмисляне, в това число правене и издание на указания за гражданска отбрана, тъй че хората да знаят какво да вършат, когато оръжията загърмят.

" Украйна е в капан с народен водач, който не мисли стратегически ", споделя пет дни преди нашествието Леся Василенко, народен представител и член на демократичната и проевропейска политическа партия " Холос " (Глас-бел.прев.).

" Мисля, че това е нещото, за което той ще бъде упрекван по-късно. Не става въпрос да знаете всичко. Става въпрос за това да откажете да имате в обкръжението си специалисти, които знаят какви въпроси да зададат, и да имате съветници, които могат да Ви опонират и да Ви провокират, и може да платим висока цена за това ", ядосва се тогава тя.

Разбира се, неправилните стъпки на Зеленски, както ги виждат Василенко и доста други депутати от опозицията, от този момент са простени, само че не са забравени. И тези неверни стъпки са в основата на техните терзания за следвоенна Украйна. Те виждат модел, който ще стане още по-притеснителен, когато оръжията млъкнат, като настояват, че мощните страни на президента като смел боен водач не са подобаващи за спокойно време.
 Зеленски уволни командира на силите в Донбас
Зеленски уволни командира на силите в Донбас

Без да урочни аргументите за решението си

Войната не е направила нищо, с цел да смекчи нетърпението на Зеленски към сложностите на ръководството или към институциите, които не се движат толкоз бързо, колкото той би желал, или не се придържат задоволително бързо към концепциите му. Той избира огромната картина, подценява детайлите и обича да разчита на вътрешен кръг от доверени другари.

Но до момента в който комедиантът, трансформирал се в президент, в този момент е възхваляван, даже обожаван като воин от Запада за неговата вдъхновяваща военновременна изразителност, омагьосваща ораторска тирада и умеене да пленява сърцата на публиката от Вашингтон до Лондон и Брюксел до Варшава, Зеленски се обърка като президент преди нахлуването на Русия. Малцина му даваха огромен късмет да бъде избран отново през 2024 година, защото резултатите му от анкетите падаха внезапно - рейтингът му беше 31 % към края на 2021 година Той беше заречен доста,вероятно прекалено много, само че реализира малко.

" Украйна има два съществени казуса: войната в Донбас и страхът от хората, които влагат в страната ", сподели Зеленски малко след изборната си победа. Но антикорупционните му старания замряха, до момента в който обещанието му да реши казуса с Донбас не докара до на никое място. И в ранното му неспокойствие да подписа спокойно съглашение с съветския президент Владимир Путин, който отхвърли среща, някои подлагаха на критика Зеленски, че мисли прекалено много за способността си да убеждава хората и за своята харизма.

" Той смяташе, че ще бъде елементарно да се откри мир, тъй като всичко, което би трябвало да направи, е да " огледа в очите Путин " и да приказва с него откровено ", сподели депутатът Микола Княжицки.

" Той стана президент без никакъв политически опит, нито опит в ръководството на държавни структури. Той смяташе, че ръководството на страна в действителност е много просто - вземат се решения и те би трябвало да бъдат изпълнени ", споделя Княжицки. И когато нещата се объркваха, реакцията му постоянно беше, че " виновността е на предшествениците, които би трябвало да бъдат вкарани в пандиза ", сподели Княжицки.
 Зеленски уверен: Украйна и светът ще слагат Русия на мястото ѝ
Зеленски уверен: Украйна и светът ще слагат Русия на мястото ѝ

Въпреки целия напън върху въоръжените сили на Украйна, фронтовата линия не се е трансформирала

И въпреки всичко трансформацията на Зеленски от разочароващ мирновременен водач в, по хиперболичните думи на френския обществен интелектуалец Бернар-Анри Леви, " нов, млад и превъзходен баща-основател " на свободния свят, беше стряскаща.

Дори критици в страната му сваляха шапки поради мощните му страни като великолепен комуникатор: ежедневните му обръщения към украинците ги успокоиха, дадоха им тенденция и повдигнаха морала, даже когато хората разбираемо се притесняваха. И те признават, че той евентуално е избавил страната, като е отхвърлил предлагането на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкеън да напусне Киев.

" Той се трансформира в вълнуващ водач ", сподели Адриан Каратницки, старши помощник в Атлантическия съвет и създател на идната книга " Бойно поле Украйна: от независимостта до съветската война ". Според Каратницки мощните страни на Зеленски като комуникатор подхождат на времето. " Той е добър в насочването на публичното мнение, само че в този момент е по-ефективен, тъй като страната е доста по-обединена и по-сигурна по отношение на своята еднаквост, ползи и цели. Той към момента е същият човек, какъвто беше - артист и реализатор, само че това го прави съвършен боен водач, тъй като е в положение да въплъщава публичния подтик ", добави той.

Но когато става дума за естествена политика и обществеността не е единна, Зеленски е променлив водач, който трансформира сюжета и преработва проектите си, с цел да следва капризите на публичното мнение. " Когато е ясна публичната цел, той има мощ, а по време на война той има зад тила си безспорната власт на страната. Но когато каретата още веднъж се трансформира в тиква, той ще би трябвало да се оправи с един доста друг свят ", заключи Каратницки.

Вътрешната политическа рецензия нараства - въпреки и едва видимо за интернационалните медии, към момента възхитени от харизматичната прелест на Зеленски и запленени от простата история на Давид против Голиат.
 Зеленски: Украинската дипломация да доближи целия свят
Зеленски: Украинската дипломация да доближи целия свят

Където позицията на Киев към момента не е задоволително показана

Междувременно във Върховната Рада - Народното събрание на страната - се натрупва отчаяние, като законодателите се оплакват, че са подценени от държавно управление, което към този момент беше станало нетърпеливо към надзора още преди войната и в този момент го заобикаля съвсем напълно. Зеленски се е срещал с висши водачи на опозицията единствено един път, откогато Русия нахлу - и това беше преди близо година.

" Рутината министри да дават отговор на въпроси в Радата е изоставена ", сподели опозиционният народен представител Ивана Климпуш-Цинцадзе, член на партията " Европейска взаимност " и някогашен вицепремиер в предходното държавно управление на някогашния президент Петро Порошенко.

" Военното време изисква бързо взимане на незабавни решения и изисква съкратени процедури. И това е ненапълно разбираемо ", сподели тя. " Но ние виждаме по какъв начин решенията са все по-централизирани и съсредоточени в по-малко ръце и това оказва въздействие върху салдото на политическата власт и (е) нездравословно за системата на ръководство, която се опитваме да развием, и за укрепването на нашите демократични институции в сходство с критериите, избрани от Европейски Съюз за доближаване. "

Климпуш-Цинцадзе се тревожи, че неотдавнашната вълна от арести против корупцията е по-скоро димна завеса в навечерието на срещата на върха ЕС-Украйна през февруари, която може да бъде употребена като опция за още по-голямо централизиране на властта. " Ако някой мисли, че централизацията на властта е отговорът на нашите провокации, този някой бърка ", добави тя. " Мисля, че е значимо да следим доста деликатно по какъв начин се развиват антикорупционните каузи и дали ще има транспарантни следствия и дали върховенството на закона ще се съблюдава деликатно. "

Според Княжицки не трябва да се изпуска от взор обстоятелството, че Зеленски е политик популист и споделя фокусираните върху личността дефекти на тази порода политици. Но това, което радва опозиционния народен представител, е по какъв начин украинското гражданско общество процъфтява по време на войната, по какъв начин локалното самоуправление е укрепено с помощта на доброволчеството по време на войната и взаимопомощта и по какъв начин се показват някои държавни органи - по-специално железниците и енергийния бранш.

Именно това, дружно със мощното възприятие за национална принадлежност, изковано от спора - ще образува основата на мощна следвоенна Украйна, сподели той.
 Макрон и Шолц увещавали Зеленски да обмисли мирни договаряния
Макрон и Шолц увещавали Зеленски да обмисли мирни договаряния

Западноевропейските сътрудници вярвали, че загубите за Киев ще станат непоносими в един момент
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР