През сайтове за обяви, свободно могат да бъдат закупени медикаменти,

...
През сайтове за обяви, свободно могат да бъдат закупени медикаменти,
Коментари Харесай

Рискови лекарства у нас масово се продават онлайн

През уеб сайтове за разгласи, свободно могат да бъдат закупени лекарства, за които се изисква рецепта, както и такива, които изобщо не се оферират у нас – това сподели опит на БТВ.

Един от медикаментите, предопределен за лекуване на подагра, не можем да намерим под никаква форма в аптеките у нас. В Съединени американски щати е спрян поради страничните му резултати, а в Германия се продава с рецепта. У нас обаче може да се купи свободно.

Свързваме се с продавач, който се показва за „ вносител” на лекарство за болестта. След къс телефонен диалог го поръчваме. Взимаме го на идващия ден. Без рецепта.

В Германия, откъдето продавачът внася лекарството, цената му е 17 евро. Ние го купуваме за 52 лв..

От Изпълнителната организация по медикаментите потвърдиха, че медикаментът не е утвърден за продажба в страната. От Съюза на фармацевтите разясняват, че онлайн търговията с медикаменти е рискова за пациентите.

"Не е обезпечен методът на предпазване, а неправилното предпазване води до компрометиране на тяхното качество. Може да бъде рисково във всички случаи, тъй като не знаете какво купувате, от кого и по какъв начин да го прилагате ", изяснява проф. Коларов.

У нас търговия с медикаменти в мрежата е позволена единствено за такива без рецепта и от търговци, утвърдени от Агенцията по медикаментите. Онлайн обаче свободно се продават и лекарства със специфична рецепта, които са мощно пристрастяващи.

Светослав Крумов, от Български фармацевтичен съюз, изясни, че на територията в Европейски Съюз търговията с медикаменти, изписвани по лекарско наставление, е безусловно неразрешена.

От Агенцията по медикаментите обявиха, че не са виновни за търговия с лекарства онлайн. Максималното плануваното наказване в тази ситуация е сред 500 и 10 хиляди лв..
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР