През пролетта, заради променливото време и резките амплитуди в температурата,

...
През пролетта, заради променливото време и резките амплитуди в температурата,
Коментари Харесай

Специалисти предупреждават, че зад хроничния цистит може да се крие опасно заболяване

През пролетта, поради изменчивото време и внезапните амплитуди в температурата, внезапно се усилват случаите на цистит и други уринарни инфекции. Зад присъщите недоволства (парене, постоянно уриниране или пък неспособност да се изпразни до дъно пикочния мехур), от време на време се крие по-сериозен проблем. За това сигнализират експертите в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, където беше открит профилиран Функционален урологичен кабинет. Това е едно от дребното места в България, където може да се направи цялостна оценка на долните пикочни пътища.

„ Много е значимо циститът да не се самодиагностицира, тъй като недоволствата от пикочните пътища са доста нищожни и зад признаци, които някой кръщава „ цистит “, може да се крие доста сериозен проблем, за жалост най-често онкологичен. Имаме доста пациенти, които 2-3 години са се лекували с диагноза „ продължителен цистит “, след което като дойдат при нас, виждаме един голям израстък. Това не би трябвало да се позволява! “, предизвестява доцент доктор Еленко Попов, уролог към Клиниката по урология и андрология на ИСУЛ. Той изяснява, че за жалост циститът е бактериална зараза и е един от дребното случаи в медицината, при които няма по какъв начин да се избегне антибиотик. Преди да бъде изписан обаче, е добре да се направи ехография и антибиограма, с цел да бъде определен най-подходящият. В 80% от случаите всичко завършва дотук. Ако след антибиотичния курс признаците продължат или стартират да се повтарят от време на време, тогава би трябвало да се направи по-подробно проучване, с цел да се изключи някаква особеност в пикочните пътища или по-сериозен проблем.

Какво включват проучванията при уринарните инфекции?

За да се изключи по-сериозно заболяване при рецидивиращи инфекции се прави оглед на долните пикочни пътища, така наречен цистоскопия. Целта на това проучване, което се организира амбулаторно и лишава 10-15 минути, е да се види дали няма някаква особеност. То се реализира благодарение на флексибилен цистоскоп – дребна камера, която разрешава повсеместен оглед на долните пикочни пътища. Всяко усложнение при лечение на уринарна зараза, при затруднено уриниране или съществуване на кръв в урината се диагностицира с този способ, който демонстрира и най-малките промени в пикочните пътища.

Ако цискоскопията не даде резултат, се прибягва до още по-специализираното уродинамично проучване: следене на целия цикъл на уринирането – от напълването на пикочния мехур до неговото изпразване. Подходящо е за хора с неспособност за уриниране (обикновено мъже с уголемена простата). Подобен проблем се следи и при дами, само че там повода е много по-неприятна – от време на време е първа демонстрация на неврологично заболяване (множествена склероза при по-млади жени; някакъв съдов инцидент; инсулт). Възможно е загубата на надзор върху тазовите резервоари (изпускане или неспособност за изпразване на пикочния мехур) да е първа демонстрация на тези болести. Другата огромна група са пациентите с изпускане, които имат приключване на урина. Този способ оказва помощ да се реши дали да се избере оперативно или медикаментозно лекуване.

„ Уродинамичното проучване се постанова при към 10-15% от пациентите, само че е наложително при тях, тъй като цикълът инфекция-антибиотик-инфекция-антибиотик доста бързо агрегира. Бактериите доста бързо стават нечувствителни, инфекциите стават все по-сериозни, от ден на ден се съкратява времето сред тях “, изяснява доцент Попов, който е един от опитните хирурзи уролози в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ и прави прегледи и в новооткрития Функционален кабинет.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР