През пролетта на тази година все по-често започнаха да се

...
През пролетта на тази година все по-често започнаха да се
Коментари Харесай

Външните SSD дискове на SanDisk масово се повреждат поради отлепяне на компоненти

През пролетта на тази година все по-често започнаха да се появяват известия за повреди на 4TB SSD SanDisk Extreme Pro на WD, които водят до загуба на данни. Компанията даде обещание да в профил казуса с актуализация на фърмуера. По-късно стана ясно, че моделите с потенциал 2 и 3 TB също са изложени на риск от загуба на данни. Редовните повреди на SSD дисковете на SanDisk в последна сметка доведоха до групов правосъден иск. Експертите считат, че за нестабилната работа на устройствата са отговорни дефекти в дизайна и производството.

Attingo – компания, профилирана във възобновяване на данни се сблъсква с проблематични SSD SanDisk Extreme Pro най-малко един път седмично. Според инженерите на компанията електронните съставни елементи, употребявани в тези SSD дискове са прекомерно огромни за печатната платка, което води до слаби връзки и надлежно до високо противодействие, прегряване и отлепяне на разнообразни съставни елементи като кондензатори. Експертите подлагат на критика и употребяваната от производителя заварка, която съгласно тях е прекомерно нежна.

Маркус Хяфеле, шеф на Attingo счита, че казусът е хардуерен, което изяснява неналичието на коригиращи актуализации на фърмуера за тези модели и продължаващото безмълвие на WD по отношение на източника на проблемите. Новите версии на SSD SanDisk Extreme Pro наподобява са модифицирани с спомагателна примес за отбрана на по-големите съставни елементи, което допуска опит за премахване на казуса. Въпреки това обновените дискове са склонни към същите повреди като по-ранните версии.

Дисковете, основани на NAND флаш памет могат да губят данни заради голям брой фактори. Понякога самата флаш памет може да има индустриални недостатъци, които да причинят загубата на данни. Това е по-често срещано при нискокачествени устройства, само че това сигурно не важи за продуктите SanDisk Extreme Pro и Extreme Pro Portable. Още по-лошото е, че тези външни SSD дискове са предопределени за професионални цели.

Действията на WD в тази обстановка, изключително в връзките им с клиентите и медиите са меко казано озадачаващи. От началото на август публицисти и специалисти се обърнаха към WD със известия за голям брой случаи на загуба на данни, само че не получиха отговор на запитванията си. През май, след първичните известия за всеобща щета на дискове SanDisk Extreme, WD даде обещание актуализация на фърмуера за 4TB версии на дисковете, само че наподобява, че актуализацията не е решила казуса.

До момента производителят не е дал никакъв коментар по въпроса.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР