През посредничите пет години политиката на Китай става все по-настъпателна,

...
През посредничите пет години политиката на Китай става все по-настъпателна,
Коментари Харесай

Премиерът на Нова Зеландия: Китай става все по-настъпателен

През посредничите пет години политиката на Китай става все по-настъпателна, това сподели презвитерът на Нова Зеландия  Джасинда Ардърн в изявление пред АП, съобщи Българска телеграфна агенция.

Министър-председателят на тихоокеанската островна държава  приказва пред международната осведомителна организация във връзка петата годишнина, от началто на втория ѝ премиерски мандат. Тя уточни, че през този интервал Китай несъмнено е станал по-настъпателен в района, само че предизвести, че построяването на връзки с дребни тихоокеански страни на би трябвало да се трансформира в игра за еднолично превъзходство.

Ардърн също уточни: През последните години при ръководството на президента Си Цзинпин Китай се промени.

„ Мисля, че в случай че погледна в профил на района като цяло и към някои от измененията, на които станахме очевидци в нашия район, ще забележим един по-настъпателен Китай “, акцентира министър председателят в Уелингтън.

Министър-председателят изясни, че има поредност от аргументи за това. " Интеграцията на Китай в районната стопанска система, растежът на Китай, растежът на междинната му класа, цялостен набор от аргументи. Но е налице и по-настъпателен метод по редица въпроси и взаимоотношения. Така че, без подозрение Китай се е трансформирал откогато съм на поста ", заключи Ардърн.

Тази година Китай направи някои смели геополитически ходове в региона на Тихия океан, първо с подписването на пакт за сигурност със Соломоновите острови и по-късно с безуспешния му опит да убеди 10 тихоокеански страни да подпишат широкообхватно съглашение, обхващащо всичко – от сигурността до риболова.

Тези ходове разтревожиха мощно някои тихоокеански страни и западни демокрации, в това число Съединени американски щати. Ардърн обаче отхвърли рецензиите, че Нова Зеландия не е декларирала задоволително осезаемо наличие тази година, когато китайският външен министър Ван И обикаляше Тихоокеанския район, домогвайки се до въздействие.

Според премиера взаимоотношенията не би трябвало да се мерят единствено през визитите на политици, защото „ нашите връзки в Тихоокеанския район са фамилни взаимоотношения, тъй като ние сме семейство, ние сме от Тихия океан “.

Джасинда Ардърн уточни в изявлението, че връзките са построени на общностно равнище. " Затова е нужна нерешителност, в случай че преглеждаме нашите взаимоотношения по този начин, все едно става дума за еднолично превъзходство на един от участниците. Трябва да си пореден в наличието си, а Нова Зеландия го прави ", акцентира тя.

 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР