През последното десетилетие интегрираната процесорна графика се използва или в

...
През последното десетилетие интегрираната процесорна графика се използва или в
Коментари Харесай

Тестовете на iGPU Lunar Lake дават надежда за възраждане на интегрираната графика

През последното десетилетие интегрираната процесорна графика се употребява или в доста слабите “калкулаторни “ конфигурации или като краткотрайно решение преди закупуването на дискретна видеокарта. Дори най-ниският клас или по-старите модели видеокарти бяха с една глава над интегрираната графика в процесорите, което непрекъснато поставяше потребителите в неравностойно състояние.

Последните синтетични проби на процесорите iGPU Lunar Lake с вградена графика Battlemage от компанията Intel дават вяра, че бюджетните конфигурации към този момент няма да се нуждаят от врата PCI-e x16. Резултатите от тестванията демонстрират, че даже 64 изчислителни блока в Lunar Lake против 128 в процесора Meteor Lake обезпечават 26% повече продуктивност. По отношение на блока, новият артикул има най-малко един и половина пъти по-голям изчислителен капацитет.

Такива резултати могат съществено да обиден пазара на бюджетните дискретни графични карти. Още в 12-то потомство хибридни процесори на Intel, интегрираната графика направи допустимо решаването на всички офисни и някои игрови задания.

Това може съществено да помогне за пестенето на пари, тъй като даже и остарялата GTX 1650, която в този момент е стандарт в бюджетния сегмент и една от най-популярните видео-карти измежду геймърите съгласно статистиката на Steam, в 4 GВ версия, 128-битова шина, GDDR6 памет и с двукулерен охладител стартира от 189-209 щатски $. Старите проверки на GDDR5 и с номинална еднокулерна охладителна система могат да бъдат открити за $129-169.

За да разберем вероятностите на Lunar Lake, би трябвало да обърнем внимание на един от най-успешните процесори от поколението Raptor Lake, а точно i5-13600K с вградена Intel UHD Graphics 770. 13600K е особеност, защото превъзхожда i7-12700K в бенчмарковете и бързо се счита от рецензентите и запалянковците за най-добре представящия се процесор на Intel от години. Конфигурацията от 6+8 ядра не му попречи да работи дейно в 20 влакна и да се оправя добре както при елементарните, по този начин и при гейминг дилемите.

Ако Intel успее да съчетае триумфа на „ стероидния “ 13600K с технологията iPGU в процесорите Lunar Lake, тогава множеството консуматори към този момент няма да е нужно да икономисват от самия процесор или да купуват дискретна видеокарта.

Разбира се, iGPU на Intel не взема решение всички проблеми. Дори при почти двукратно нарастване на графичната продуктивност на процесора, той към момента ще изостава видимо от дискретните платки в редица задания. В момента разликата в бенчмарковете сред GTX 1650 и UHD 770 е 120-300%, според от задачата, само че с графиката на Battlemage известността им ще намалее.

Освен това, Intel приготвя и обособени модели, основани на архитектурата Battlemage, за своята линия видеокарти Arc, само че те към този момент ще се конкурират с актуалните видеокарти на NVIDIA и AMD от най-новите генерации.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР