През последното десетилетие епидемични подеми на морбили и рубеола се

...
През последното десетилетие епидемични подеми на морбили и рубеола се
Коментари Харесай

За 10 години: 24 души са починали от морбили у нас

През последното десетилетие епидемиологични подеми на морбили и рубеола се записват в редица европейски страни. В България през 2009-2011 година след дълъг междуепидемичен интервал (7 години) се разви зараза от морбили - с 24 365 болни и 24 смъртни случая, припомнят от Министерството на здравеопазването.

По-късно епидемии от заболяването бяха регистрирани във Франция, Украйна, Грузия и Турция. Вирусът продължава да шета и в този момент из Европа. Само за първите пет месеца на тази година са регистрирани 8343 случая, с максимален брой болни във Франция, Гърция, Италия и Румъния. Благодарение на ограниченията, взети през тази година от здравните управляващи у нас, броят на заболелите от морбили понижа доста и до момента няма регистрирани смъртни случаи.

Морбили и рубеола са ваксинопредотвратими инфекции, които в международен мащаб не престават да са причина за заболеваемост и смъртност в детската възраст. Характерни за морбилната зараза са забележителен леталитет и тежки, водещи до инвалидизиране затруднения. Рубеолната зараза има увреждащ по време на бременност резултат - налице е висок % спонтанни аборти, мъртвораждания или синдром на вродена рубеола.

В здравната процедура са познати високоефективни ваксини, които обезпечават 90-95% защитеност против морбили и рубеола. Досегашният опит от приложението на тези ваксини демонстрира, че цялостно спиране на разпространяването на инфекцията се реализира единствено при трайно поддържане на висок имунизационен обсег (> 95%). В противоположен случай снижението на заболеваемостта е краткотрайно.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР