През последното денонощие серия от се реализира в гръцката акватория

...
През последното денонощие серия от се реализира в гръцката акватория
Коментари Харесай

Серия от трусове в гръцката акватория на Йонийско море

През последното денонощие серия от се осъществя в гръцката акватория на Йонийско море, осведоми Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция “Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН), оповестява " Фокус ".

Сеизмичните събития се генерират на дълбочина до 16 километра под морско равнище (у нас първите известия за новата интензивност афишират досадно погрешна мерна единица за дълбочината от “7 метра”, евентуална само при индустриални взривове). Епицентрите от серията са на 120 км запад-северозападно от град Патра в Северен Пелопонес и в същото време на по-малко от 20 км югозападно от град Превеза в югозападната част на Епир.
свързани новини6794на 19.11.20186702на 10.11.2018
Максималната активност на влияние не надминава пета степен – степента на всеобщо чувство, опция за рухване на незакрепени предмети от бита и възможна поява на тънки пукнатини във вътрешни стени. Това би могло да е следено в селищата на остров Лефкада, чийто основен и едноименен град е единствено на десетина километра от сеизмичния източник.

Най-силните трусове от почналата серия съгласно оценките в Евросредиземноморския сеизмологичен център са, както следва (посочено е локално време, което съответствува с времето у нас): в сряда 19:38 с магнитуд 4.3 и 23:21 с магнитуд 4.2, в ранната заран на четвъртък 3:48 става земетресение с магнитуд 4.3. Последното от трите трусове е с местен магнитуд 4.5, съгласно атинската обсерватория.

Националната обсерватория в Атина афишира огромна интензивност на огнището – каталогът за неговата активност се състои от 68 събития, характеризирани с местен магнитуд сред 1.2 и 4.5. Земетресенията с магнитуд над 2 за миналото денонощие са 31 – най-малко толкоз щяха да се усетят при положение на континентална реализация. В коментирания случай броят на усетените е не по-голям от 10.

Сеизмичната интензивност в в региона на остров Лефкада се характеризира с не повече от едно земетресение годишно с магнитуд над 4.5. Афтершоковата активност на земетресение с магнитуд 6.5, станало през ноември 2015, обаче, е показана от 12 събития с магнитуд 4.5 и по-голям единствено в едноседмичен интервал. Този факт, както и новата интензивност, демонстрират генериране на изобилни серии, въпреки и на разнообразни равнища сила.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР