Управляващата в Нигер военна хунта съобщи, че е отнела разрешителното

...
Управляващата в Нигер военна хунта съобщи, че е отнела разрешителното
Коментари Харесай

Нигер отне разрешителното на френска компания за разработването на уранова мина

Управляващата в Нигер военна хунта заяви, че е лишила разрешителното на френската компания " Оран " (Orano) за създаване на огромна уранова мина, съобщи Асошиейтед прес.

Нигер е седмият максимален снабдител на уранова руда в света. През 2022 година африканската страна е доставила към четвърт от урана, употребен в Европейски Съюз, сочат данните на европейската Агенция за нуклеарна сила, като по този индикатор е втора след Казахстан.

Мината " Имурарен ", ситуирана в северната част на страната, е една от най-големите в света с запаси от към 200 000 тона. Добивът там трябваше да стартира през 2015 година, само че производството беше спряно поради свива на цените на урана след повредата на АЕЦ " Фукушима " през 2011 година

Мината отвори порти при започване на месеца, защото " пазарните условия са удобни ", уточни " Оран " в известие до медиите.

Но в този момент хунтата показва, че лишава лиценза на " Оран ", макар че добивът още веднъж е почнал.

В писмо от 20 юни, забелязано от АП, нигерското министерство на мините акцентира, че проектите на компанията " не дават отговор на упованията ". В резултат мината се " връща на обществото " и всички, свързани с нея контракти, се приключват, се показва в писмото.

" Оран ", която работи в Нигер от над 50 години, разгласи, че постоянно е " следвала виновен метод на партньорство и бистрота и се е съветвала в управляващите в Нигер и локалните сътрудници ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР