През последния месец на преден план излязоха явните различия между

...
През последния месец на преден план излязоха явните различия между
Коментари Харесай

Вашингтон поуст: Войната в Украйна разделя правителствата в Прага и Братислава

През последния месец на напред във времето излязоха явните разлики сред чехите и словаците
Продължаващата война в Украйна още веднъж разделя чехите и словаците - или най-малко техните държавни управления. През последния месец на напред във времето излязоха явните разлики сред твърдо прокиевското държавно управление в Прага и другарски настроения към Русия словашки министър председател Роберт Фицо.

От една страна, чехите са основатели на проект за доставка на обезверено нужните артилерийски снаряди за фронтовата линия в Украйна, като се търсят муниции от арсеналите на страни от целия свят. От друга страна, Фицо, популист и четирикратен министър-председател, който се върна на власт в края на предходната година след интервал на съпротива, спря военната помощ за Украйна, откакто се разгласи за това да не изпраща " нито един патрон повече " в Киев. Той нееднократно е призовавал войната да завърши със обилни украински отстъпки пред Русия.

Пропастта сред двете държавни управления се задълбочи този месец, откакто Прага прекрати традицията на неофициални взаимни съвещания на кабинета с Братислава след срещата сред словашкия външен министър и съветския му сътрудник Сергей Лавров.

Самопровъзгласилата се за " суверенна " външна политика на Фицо е сходна на позицията на неговия съдружник в Унгария, нелибералния министър-председател Виктор Орбан, който е в близки връзки с съветския президент Владимир Путин. Фицо не играе същата упорита роля като Орбан на равнище Европейски съюз, само че все пак се опълчва на наклонността измежду европейските съседи на Украйна, които са за безрезервна поддръжка на нейната защита.

" Мисля, че мога да кажа, че сред нас има разлики. Няма да укривам, не би имало смисъл, че се разграничаваме във вижданията си за повода за съветската експанзия против Украйна и методите за нейното решение ", съобщи чешкият министър-председател Петр Фиала в коридорите на срещите в края на февруари на четиристранния блок, включващ неговата страна, Словакия, Полша и Унгария.

След края на Студената война и последвалото делене на Чехословакия двете зародили страни поддържат топли приятелски връзки, даже когато ръководещите държавни управления в Прага и Братислава са с разнообразни политически убеждения. Но различията по отношение на това по какъв начин да се поддържа или не Украйна доведоха до невиждан раздор. " Дори в най-лошия си миг в предишното връзките бяха взаимно безразлични, само че в никакъв случай не се стигаше до открита реторична борба ", споделя Далибор Рохач, старши теоретичен помощник в Американския институт за предприемачество.

Фицо отговори на решението на Фиала да приключи междуправителствените съвещания сред кабинетите на двете страни, като упрекна държавното управление на Фиала, че заплашва връзките с историческите им братя и има " интерес да поддържа войната " в Украйна. След това Фиала одобри словашкия опозиционен водач Михал Симецка в Прага и приветства общите им възгледи за външната политика. " Знаем кой е агресорът и кой е жертвата, а също по този начин знаем на кого би трябвало да се помогне ", сподели Фиала във връзка нахлуването на Путин в Украйна.

Фицо намерено оспорва западната ортодоксалност, предлагайки гледната точка на хипотетичен прагматик, който желае мир и признава, че Украйна няма да може да си върне огромна част от изгубените територии в южната и югоизточната част на страната. Той също по този начин показва откритата поддръжка за Украйна като опит за подкопаване на Русия и се подиграва с концепцията за украински суверенитет, предполагайки, че Киев е напълно подвластен от Съединените щати. " Не съм уверен в искреността на Запада да реализира мир в Украйна ", съобщи Фицо във Фейсбук този месец. " И още веднъж ще повторя, че западната тактика за потребление на войната в Украйна за намаляване на Русия в стопански, боен и политически проект не работи ".

Напрежението, което се показва, може би не е толкоз обвързвано с разделянето сред двете страни, колкото с това вътре в тях. Предшественикът на Фиала, Андрей Бабиш, е сходен на лагера на Фицо - популист, който се притеснява от диктата на Европейски Съюз и е по-приятелски надъхан към Москва. И в двете страни сериозна маса - въпреки и не болшинство - от гласоподавателите е скептично настроена към Запада и отворена към съветската позиция за войната. " Когато Фиала укорява Фицо, той укорява и Андрей Бабиш и другите прокремълски гласове вкъщи ", споделя Рохач. " Разликата сред Фиала и Фицо е, че първият вижда войната в Украйна като екзистенциална. Вторият пък я преглежда като чисто външно събитие, което може да бъде употребявано инструментално за реализиране на политическите му цели вкъщи - също като Бабиш ", добавя той.

През януари 2023 година Бабиш претърпя съществено проваляне на президентските избори, като загуби със забележителна разлика от прозападния някогашен военачалник Петр Павел. Но Петер Пелегрини, различен някогашен министър-председател и съдружник на Фицо, е главен кандидат за президентския пост в Словакия, където този уикенд ще се организира първият тур на изборите.

Това може да има по-дълбоки последствия в миг, когато съперниците на Фицо предизвестяват за напъните му да затегне хватката си върху властта и да подкопае контрола и салдото в интерес на своите ползи и тези на редица олигархични съдружници.

В Чешката република и Словакия президентите играят най-вече алегорична роля, само че имат опция да управляват парламентарните маневри и законодателството.

Победа на Пелегрини " би отслабила още повече механизмите за надзор и баланс в Словакия и би лишила страната от значим наблюдаващ на демокрацията в район, който се бори с отстъплението на демокрацията ", отбелязва Барбара Пиотровска, учител в Кралския лицей в Лондон. Тя добавя, че в комбиниране с връщането на Фицо на власт и властното ръководство на Орбан в Будапеща, това ще изпрати " мощен сигнал, че обстановката в района надалеч не е постоянна и демокрацията остава нежна " и ще сложи Словакия на " курс на конфликт " с Европейски Съюз.

Най-близките съседи на Словакия са обезпокоени. " Притеснени сме, че Словакия е на неверен път ", съобщи поискал анонимност чешки чиновник пред английския в. " Гардиън ".

Ишан Тарур, Вашингтон Пост

Превод,
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР