През последните седмици все повече популярност в мрежите набират публикации,

...
През последните седмици все повече популярност в мрежите набират публикации,
Коментари Харесай

Проверка на факти: Отнема ли права планът за въвеждане на дигиталното евро?

През последните седмици от ден на ден известност в мрежите набират изявления, свързани с въвеждането на така наречен цифрово евро. Твърденията, които се стартират, е, че проектът за въвеждане на цифрово евро съставлява лишаване на права и свободи. Авторите им настояват, че:
тази валута ще може да се употребява на тъкмо избрана територия на страната ще се лишават парите на хората, които подлагат на критика власттаработодателите ще имат власт над това по какъв начин и къде чиновниците им харчат парите си
Нашата инспекция на обстоятелства сподели, че изказванията са погрешни.



Депутатът от " Възраждане " Димо Дренчев твърди в собствен пост във Facebook, че „ цифровото евро е опасност за свободата на личността, която е застрашена от " китаизацията " на Европа ". На заканите, които носи цифровото евро, беше отдадена и декларация на партия " Възраждане ", прочетена от парламентарната естрада.



Какви са обстоятелствата?

Дигиталното евро, по-известно като цифрово евро, е към момента на предварителен стадий. Идеята е единната европейска валута да има своя цифрова версия, която да я добавя, само че не и да я заменя. Това е записано категорично на страниците на Европейската централна банка и на евроинституциите.

По предпочитание потребителите ще могат да избират дали да пазарят с цифрова валута или в брой. Възможно е също по този начин разплащане офлайн с цифрово евро. Най-рано цифровата единна европейска валута може да бъде въведена след три години.

" Цифровото евро следвада добавя, а не да замести парите в брой, и следва да подсигурява достъп до пари на централната банка за потребителите от еврозоната във времена на все по-голяма цифровизация на заплащанията ", се споделя в от 16 януари 2023 година

Според статистиката на Европейската централна банка съществена причина за основаването на цифровото евро е увеличеното потребление на електронни пари. Все повече хора избират да заплащат със своята карта, в сравнение с в брой. Именно по тази причина

на проекта за въвеждане на цифровото евро на ЕЦБ категорично е записано, че то няма да лимитира права и няма да е наложително разплащателно средство, а ще дава на хората опция да заплащат по различен метод. В документа категорично е записано, че Европейската централна банка няма интерес да следи заплащанията на хората. И още - тя няма да има достъп до персоналните данни на потребителите и няма да ги съхранява.

на плана гласят:

" С цифровото евро, хората ще имат по-голям избор по какъв начин да заплащат и несъмнено решение, което пази техните персонални данни. Централната банка няма интерес да следи заплащанията на хората и няма комерсиална полза. Институцията не би имала достъп до или да съхранява каквито и да било персонални данни, които биха разпознали крайния консуматор. Цифровото евро има за цел да реализира равнище на дискретност на офлайн заплащанията, защото няма да изисква валидиране на трета страна и ще разчита на пряк трансфер от платеца до получателя ".

планува хората да могат сами да избират своя снабдител на цифрово евро. При едвам последваща стъпка може да се работи за потреблението на цифрово евро отвън еврозоната. Според отчета ограничаване няма да има за избрани региони както настояват изявленията във Facebook, да вземем за пример Варна.

Планът за въвеждане на цифровото евро планува в началото то да се употребява в еврозоната. Следващата стъпка е въвеждането му и отвън еврозоната като следващ стадий. В документа е разказано, че потреблението на цифрово евро би трябвало да бъде лимитирано, тъй че да се подсигурява да не служи за изпиране на пари, за финансиране на тероризъм, както и за укриване на налози.

Всяка страна ще има право да избере метод по какъв начин да подсигурява това в законодателството си, както и то ще бъде записано в общностните закони.

" Поверителността и отбраната на данните обаче би трябвало да бъдат уравновесени с други публични политики и цели, по особено – битката с изпирането на пари и битката с финансирането на тероризма и битката с укриването на налози. В допълнение, отвореното банкиране може да бъде улеснено от шерването на персонални данни. От съзаконодателите зависи да дефинират точния баланс сред тези цели ", се споделя в.

На процедура това не значи ограничение на свободи, тъй като сходни правила важат и за разплащанията с банкови карти. Подобен образец е въведеното у нас ограничаване за заплащане в брой до 10 000 лв.. Това е записано в.

В момента в света 134 централни банки създават свои цифрови валути. Изследването е на анализаторската организация основана в Съединени американски щати -. Само преди две години броя на страните е бил 35. Целта е да се отговори на съществуващите частни валути като биткойна, който също е цифрова валута и за който също не е известно до момента да е лимитирал права на жители.

Заключение: Твърдението, че проектът за въвеждане на цифровото евро включва лишаване на права и нарушение на свободата на личността манипулативно. Планът планува ограничавания в потреблението на валутата за да се подсигурява предотвратяването на изпиране на пари, финансиране на тероризъм и за укриване на налози. Изборът за това по какъв начин да бъдат направени съответните правила, обаче, е възложен на обособените държавни управления на страните от еврогрупата. Подобни правила сега важат и за разплащанията с банкови карти на територията на целия Европейски Съюз.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР