През последните няколко години Русия засилва сътрудничеството си с африканските

...
През последните няколко години Русия засилва сътрудничеството си с африканските
Коментари Харесай

Как руски измамник основава колония в Африка

През последните няколко години Русия ускорява съдействието си с африканските страни както в икономическия, по този начин и във военния бранш. Тази година Москва и Хартум най-сетне реализираха прогрес по съглашението за създаване на съветска военноморска база в Порт Судан на брега на Червено море.

Въпреки това желанието на Русия да взе участие по-активно на континента датира отпреди повече от 100 години, от опита през 19-ти век да се закрепи в Африканския рог. Първата и последна " съветска колония " в Африка е краткотрайна и наподобява доста повече на авантюристичен филм, в сравнение с европейски колонизационен план. Това надали е изненадващо, защото колонията не е инициирана от съветската страна, а от един от най-блестящите измамници на своето време.

Измамата в Черно море

През 1883 година в Санкт Петербург се появява подозрителен воин. Облечен в казашка униформа, той обикаля вестници, благотворителни институции и държавни институции. На всички тези места той разказвал една и съща история: бил представител на казашката армия, която от години се препитавала с лов и наемническа активност в дивите региони на Анадола и Кюрдистан. Мечтата на хората му била да се върнат в изгубената си татковина. Но с цел да основат ново населено място на казаците на черноморското крайбрежие на Кавказ, те се нуждаели от финансиране. Човекът бил самопровъзгласил се воин, който самоуверено се сражавал с турците през 1878 година, само че не можел да разкрие детайлности, защото въпросът бил строго конфиденциален.

Името на този риторик било Николай Ашинов. Разбира се, той не бил никакъв боен воин. Ашинов е роден в Царицин - град на река Волга, който през XX век става прочут с новото име Сталинград - и дълго време е прочут единствено като лидер на тайфа в родния си град. В последна сметка бандата е разпръсната от полицията, само че Ашинов резервира гения си да командва хората. Имал гений да си основава другари и щом започнел да лъже, просто не можел да спре.

Ашинов не представлявал и никаква казашка войска. Той измислил казашката група в Кюрдистан и украсил фантазията си до величествен мащаб, като по пътя я извършил с детайлности. Дори измислил комплициран план за преместването на измислените казаци в плодородни земи. 

След като изслушвали гениалния шарлатанин, чиновниците му показвали вратата един по един. Но Ашинов не се отхвърля от проектите си и в последна сметка съумява да очарова славянофилите - придвижване, подкрепящо обединяването на славянските нации - да му провиснал пари назаем. И въпреки всичко изненадващо Ашинов се замислил по-добре за концепцията, че може просто да избяга със средствата.

Ашинов отива в Полтава (град в днешна Украйна), с цел да вербува най-бедните измежду селяните. Обещавайки им купища злато, той убеждава към стотина фамилии да се реалокират.

Докато селяните се прибират, Ашинов подписва контракт с управляващите на Сухум - град на източния бряг на Черно море. Местните управляващи вземат решение, че новите заселници (дори и да не идват от Кюрдистан) ще се равняват на повече налози и позитивни доклади пред служителите. В резултат на това Ашинов получил земя и пари за старница. Той " непретенциозно " взема решение да назова новото село на свое име - Николаевска.

Много селяни се разочаровали, щом пристигнали - парцелите били надалеч от описанията на " атамана ", а стартовите пари не били обилни. Освен това, вместо да употребява отпуснатите средства за закупуване и разпределяне на добитък на селяните, измамникът купувал добитък и го препродавал на селяните на повишени цени. Когато районните управляващи разбрали за това, изпратили група ревизори в Николаевска, само че преди да дойдат, Ашинов избягал в Москва.

Веднъж дошъл там, той се среща с поета Иван Аксаков и общественика Михаил Катков, които убеждава, че абсурдът в Николаевска е породен от застоялата кавказка администрация, която не е в положение да види огромните национални изгоди зад неговите хрумвания. За да възвърне репутацията си и да не седи безучастно, той създава нова, още по-блестяща история. Този път той разшири границите на своята " казашка империя " до шокиращи мащаби.

Подготовка за идващото начинание

Според описа на Ашинов свободните казаци възнамерявали да отглеждат чай в планините и към този момент били изпратили емисари в Китай. Междувременно те се занимавали с търговия в Азия и Източна Африка. Що се отнася до Русия, тя имала потребност да засели Африканския рог, където към този момент имало казашки град на име Нова Москва. Тогавашният абисински цар бил заречен на казаците земя и всичко, което трябвало да създадат, било да дойдат и да я вземат! Освен това Ашинов твърди, че е бил признат персонално от императора на Етиопия. Не е изненадващо, че публикацията, в която се споделя тази невероятна история, е написана не от кого да е, а от самия Ашинов.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР